Λεπτές ισορροπίες στην Καραϊβική: Όπλα από Ρωσία, Κίνα και Ιράν ζήτησε ο Μαδούρο – Δεν θα χτυπήσουμε στόχους στη Βενεζουέλα, λέει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει πλήγματα στο έδαφος της Βενεζουέλας, μολονότι δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να επεκτείνουν την εκστρατεία τους κατά των καρτέλ των ναρκωτικών στην Καραϊβική.

«Όχι» απάντησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Καραϊβική, με μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και χιλιάδες στρατιώτες. Η δύναμη αυτή θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα καταπλεύσει και το αεροπλανοφόρο Gerald Ford, με τα πλοία συνοδείας του.

Λεπτές ισορροπίες στην Καραϊβική: Όπλα από Ρωσία, Κίνα και Ιράν ζήτησε ο Μαδούρο – Δεν θα χτυπήσουμε στόχους στη Βενεζουέλα, λέει ο Τραμπ
(AFP)

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ είχε δηλώσει δημοσίως ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε πλήγματα εναντίον στόχων που σχετίζονται με ναρκωτικά εντός της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα ζητά βοήθεια από Ρωσία, Κίνα και Ιρά

Σε επιστολή που προοριζόταν για τα μάτια του ηγέτη της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διατύπωσε πολλαπλά αιτήματα αυτόν τον μήνα. Η κυβέρνηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στοχοποιούσε πλοία ανοιχτά των ακτών της Νότιας Αμερικής και επιδείκνυε στρατιωτική ισχύ στην Ουάσινγκτον. Η Βενεζουέλα χρειαζόταν τη βοήθεια του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα αιτήματα περιλάμβαναν αναβαθμίσεις αμυντικών ραντάρ, επισκευές στρατιωτικών αεροσκαφών και, ενδεχομένως, πυραύλους, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή της Washington Post.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τα έγγραφα, απευθύνεται επίσης στην Κίνα και το Ιράν, ζητώντας στρατιωτική βοήθεια και εξοπλισμό για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας. Ο Μαδούρο συνέταξε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ζητώντας «διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η κλιμάκωση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας».

Στην επιστολή, ο Μαδούρο ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να επισπεύσει την παραγωγή συστημάτων εντοπισμού ραντάρ από κινεζικές εταιρείες, προφανώς ώστε η Βενεζουέλα να μπορέσει να ενισχύσει τις δυνατότητές της.

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι ο Υπουργός Μεταφορών Ραμόν Σελεστίνο Βελάσκεθ συντόνισε πρόσφατα και την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και drones από το Ιράν, ενώ σχεδίαζε επίσκεψη στη συγκεκριμένη χώρα.

Λεπτές ισορροπίες στην Καραϊβική: Όπλα από Ρωσία, Κίνα και Ιράν ζήτησε ο Μαδούρο – Δεν θα χτυπήσουμε στόχους στη Βενεζουέλα, λέει ο Τραμπ
(AP Photo/Matias Delacroix)

Όμως η Ρωσία παραμένει στο επίκεντρο για τον Μαδούρο. Την Κυριακή, ένα αεροσκάφος Ιλίουσιν Il-76 — ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη που τέθηκαν υπό κυρώσεις το 2023 από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή στο εμπόριο όπλων και στη μεταφορά μισθοφόρων — έφτασε στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, αφού ακολούθησε μια κυκλική διαδρομή πάνω από την Αφρική για να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Δύσης, σύμφωνα με το Flightradar24.

Μόλις μια μέρα νωρίτερα, η Μόσχα επικύρωσε μια νέα στρατηγική συνθήκη με την Καράκας.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πόσα έχει να χάσει η Μόσχα σε περίπτωση που ο παλαιός και πολιορκημένος ηγέτης της Βενεζουέλας πέσει. Τα υψηλού προφίλ έργα μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να υλοποιούνται, περιλαμβάνοντας ένα εργοστάσιο πυρομαχικών Καλάσνικοφ που άνοιξε τον Ιούλιο στην πολιτεία Αραγκουά της Βενεζουέλας, περίπου 20 χρόνια μετά τη δέσμευση για την κατασκευή του. Η Μόσχα διαθέτει επίσης δικαιώματα εξερεύνησης για πιθανώς δισεκατομμύρια δολάρια σε ανεξερεύνητα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ωστόσο, παρά τις εντυπώσεις, παρατηρητές επισημαίνουν ότι τα μέσα και το ενδιαφέρον της Μόσχας για την υποστήριξη του Μαδούρο ενδέχεται να έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας θα μπορούσε μάλιστα να προσφέρει στους Ρώσους κάποια απροσδόκητα οφέλη, καθώς αποσπά την προσοχή των Αμερικανών από την Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος