O Πάολο Τζεντιλόνι στην ΕΡΤ: Υψηλό αλλά βιώσιμο το Ελληνικό χρέος – Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας όλο το 2023

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την Δευτέρα 30 Μαΐου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας στη Ρώμη παρευρέθη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, κ. Πάολο Τζεντιλόνι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ενώπιον των ξένων δημοσιογράφων, ο Επίτροπος απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν το ευρύτερο φάσμα της ύφεσης και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα Σχέδια Ανάκαμψης των χωρών της ΕΕ αλλά και στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για όλο το 2023.

“Η τελευταία G7 Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι παγκόσμιο φαινόμενο” είπε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, τονίζοντας πως “το ίδιο ισχύει και για τον πληθωρισμό”.
“Ο αντίκτυπος της κρίσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συστημικές συνέπειες” συνέχισε, και υπογράμμισε πως “στόχος πρέπει να είναι η επέκταση της οικονομίας με επενδύσεις που στοχεύουν στο μέλλον” κάτι που θα φέρει “καλές πιθανότητες για την Ένωση στο σύνολό της ώστε να αποφύγει την ύφεση”.

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι “η πρόκληση αυτή τη στιγμή της κρίσης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ το επίπεδο του χρέους πρέπει να διατηρείται υπό έλεγχο” και τόνισε πως “η (εκάστοτε) χώρα ωφελείται σημαντικά αν προβαίνει σε ανάκαμψη ενώ περιορίζει την αύξηση των τρεχουσών δαπανών, μόνιμων και μη”.

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία βγαίνει στα τέλη Ιουλίου από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης. “Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα των Ελλήνων πολιτών που έχουν αντιμετωπίσει την κρίση” τόνισε ο Επίτροπος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στην συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελληνικών Αρχών.

“Πρέπει να συγχαρώ την Ελλάδα για την επίτευξη του στόχου, πιστεύω ότι είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα” σχολίασε ο Τζεντιλόνι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τονίζοντας επίσης ότι η ολοκλήρωση της παρακολούθησης δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστεί ο δρόμος διαλόγου και της αμοιβαίας αντιπαράθεσης μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην απάντηση της ΕΕ στην εισβολή της Ουκρανίας, ο Επίτροπος τόνισε πως τα μέτρα που πάρθηκαν “ήταν ενιαία από την αρχή της σύγκρουσης”, σε αντίθεση με το 2014, όταν ο ίδιος τελούσε χρέη Πρωθυπουργού της Ιταλίας και υπήρξε το μείζον ζήτημα της Κριμαίας.

O Πάολο Τζεντιλόνι στην ΕΡΤ: Υψηλό αλλά βιώσιμο το Ελληνικό χρέος – Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας όλο το 2023
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni (αριστερά) και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής (δεξιά) στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης. Φωτό: Esma Cakir

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ανησυχία που η Επιτροπή εξέφρασε πρόσφατα για Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο και στους κινδύνους για χώρες με υψηλό χρέος.
 

(Κρίστιαν Μαυρής)

Κύριε Επίτροπε, την περασμένη εβδομάδα είπατε ότι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν αποτελεί επιστροφή σε δαπάνες άνευ διάκρισης. Επιπλέον, οι υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο επισημάνθηκαν στην Έκθεση του Μηχανισμού Συναγερμού του 2022.

Δεδομένης της εμπειρίας σας ως Επικεφαλής της Κυβέρνησης στην Ιταλία αλλά και του τρέχοντος ρόλου σας, ποιους κινδύνους διαπιστώνετε για αυτές τις χώρες, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αν θέλετε να δώσετε μια ένδειξη σε καθεμία από αυτές τις τρεις χώρες;


(Επίτροπος ΕΕ κ. Paolo Gentiloni)

Ασφαλώς, απευθύνουμε έκκληση σε χώρες με υψηλό χρέος. Η σύσταση που τους δίνουμε είναι να μην δεσμευτούν σε επίπεδο μόνιμων τρεχουσών δαπανών, κάτι που θα δυσκόλευε το πλαίσιο των δημοσίων οικονομικών τους.

Στη συνέχεια, έχουμε πλήρη επίγνωση της αβεβαιότητας της κατάστασης και της πιθανότητας να παρέμβουν παράγοντες κρίσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε – και ευχαριστούμε το Συμβούλιο που την υλοποίησε – την επέκταση της ρήτρας αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ως εκ τούτου: κυριαρχεί η αβεβαιότητα, η σύσταση είναι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους.

Κανείς δεν είναι αντίθετος στο γεγονός πως υπάρχουν προσωρινά και στοχευμένα μέτρα – για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση του κόστους των αυξήσεων ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία υιοθετούν όλες οι χώρες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ξεχνάμε το επίπεδο του χρέους. Τα χρέη (των χωρών) είναι βιώσιμα, αλλά το επίπεδό τους πρέπει να είναι ένας από τους στόχους των Κυβερνήσεων.

Είμαι βέβαιος, αφού υπάρχουν πολύ συχνές επαφές, ότι τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και οι  Κυβερνήσεις των υπόλοιπων 5 χωρών (Ιταλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία) που έχουν υψηλό χρέος, έχουν πολύ ξεκάθαρο το πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος