Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Οι «27» ανοίγουν την πόρτα της διεύρυνσης – Στο τραπέζι η πρόταση για σταδιακή ένταξη, προβάδισμα για το Μαυροβούνιο

Στο Τίβατ του Μαυροβουνίου είναι στραμμένο το βλέμμα της Ευρώπης, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στη διεύρυνση της Ένωσης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με την Ελλάδα και την Κύπρο να επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους στην ενταξιακή πορεία των έξι χωρών της χερσονήσου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια νέα φάση διεύρυνσης, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, επιδιώκοντας παράλληλα να ενισχύσει τη γεωπολιτική της παρουσία σε μια περιοχή όπου η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας παραμένει ισχυρή.

Τασούλας: «Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων είναι και θέμα εθνικού ενδιαφέροντος»

Η Αθήνα διατηρεί σταθερά τη θέση της υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όπως επιβεβαιώθηκε και μέσα από τις πρόσφατες επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Σερβίας.

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε από το Τίβατ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος ηγείται της ελληνικής αποστολής.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Εμείς εκφράσαμε για μια ακόμη φορά τη βούλησή μας για την ένταξη αυτών των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον πρόσθετο λόγο πως αυτή η ένταξη δεν είναι μόνο θέμα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα βέβαια, αλλά είναι και θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, γιατί είναι προτιμότερο η βόρεια γειτονιά μας να κινείται μέσα σε ένα ενωσιακό θεσμικό περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χριστοδουλίδης: «Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη»

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει και η Κύπρος στο ζήτημα της διεύρυνσης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε την πρόοδο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και τόνισε ότι η στασιμότητα των προηγούμενων ετών δημιούργησε χώρο για την ανάπτυξη εξωτερικών επιρροών στην περιοχή.

«Η ουσιαστική πρόοδος που είδαμε στην ενταξιακή πορεία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους λαούς αυτών των χωρών. Κάποια τρίτα κράτη επιχείρησαν να αξιοποιήσουν αυτήν τη στασιμότητα για να απομακρύνουν την περιοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη», ανέφερε.

Στο τραπέζι η γαλλογερμανική πρόταση για σταδιακή ένταξη

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η γαλλογερμανική πρόταση για μια διαδικασία σταδιακής ένταξης των υποψήφιων χωρών. Το σχέδιο προβλέπει ότι τα κράτη που βρίσκονται σε ενταξιακή τροχιά θα μπορούν να αποκτούν σταδιακά πρόσβαση σε τμήματα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε ερευνητικά κονδύλια, ακόμη και πριν από την πλήρη ένταξή τους στην Ένωση.

Η προσέγγιση αυτή θεωρείται από αρκετά κράτη-μέλη ως ένας τρόπος να διατηρηθεί η δυναμική της διεύρυνσης, δίνοντας παράλληλα απτά οφέλη στις υποψήφιες χώρες.

Μερτς: Η διεύρυνση ως στρατηγική επένδυση για την Ευρώπη

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Συνόδου, το Βερολίνο συνεχίζει να στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, θεωρώντας ότι η ένταξη της περιοχής συνιστά στρατηγική επένδυση για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Κόστα: «Το Μαυροβούνιο μπορεί να γίνει το 28ο μέλος έως το 2028»

Πιο ώριμη θεωρείται σήμερα η υποψηφιότητα του Μαυροβουνίου, το οποίο εμφανίζεται να βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων στην ολοκλήρωση της ενταξιακής του πορείας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια.

«Δεν είναι αδύνατον το Μαυροβούνιο να γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του 2028», δήλωσε.

Η Σερβία παραμένει το δύσκολο μέτωπο

Την ίδια ώρα, η Σερβία εξακολουθεί να αποτελεί το πιο σύνθετο και ακανθώδες κεφάλαιο της διεύρυνσης. Οι σχέσεις του Βελιγραδίου με την ΕΕ, οι ισορροπίες με τη Ρωσία, αλλά και οι εκκρεμότητες στο ζήτημα του Κοσόβου εξακολουθούν να προβληματίζουν αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος