Νόμο για την προστασία ανηλίκων από την ελεύθερη κατανάλωση πορνογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ετοιμάζει η Ισπανία

Σχέδιο νόμου για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, θα εγκρίνει στην αυριανή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνεντευξή του στην El País αλλά και στο RNE πρόκειται για «πραγματική επιδημία ανηλίκων που έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο», παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία για το πρόβλημα. «Τα δεδομένα είναι καταστροφικά. Ένας στους τέσσερις νέους κάτω των 12 ετών είχε ή έχει πρόσβαση και καταναλώνει πορνό. Σχεδόν οι μισοί νέοι κάτω των 15 ετών το καταναλώνουν. Και αυτό δεν είναι πουριτανισμός. Αυτό επηρεάζει την εκπαίδευση των εφήβων μας και επίσης τις μελλοντικές συμπεριφορές που μπορεί να έχουν σε ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο η ισότητα», δήλωσε.

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Για την κυβέρνηση το ζήτημα της κατανάλωσης πορονογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο σημαίνει «διαστρέβλωση της αντίληψής τους για τη σεξουαλικότητα», εγκυμονεί «σοβαρό κίνδυνο εθισμού», μπορεί να οδηγήσει σε «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά» και «κανονικοποιεί τη βία κατά των γυναικών»— τις οποίες «απανθρωποποιεί»— μεταξύ άλλων. Στην Έκθεση για την ολοκληρωμένη προστασία των ανηλίκων από την πρόσβαση στην πορνογραφία στο Διαδίκτυο, που αναμένεται να εγκριθεί αύριο Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται η προετοιμασία νομοσχεδίου για την ολοκληρωμένη προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο και τον σχεδιασμό μιας συνολικής και διυπουργικής στρατηγικής. Επιπλέον, η έκθεση εξετάζει την πρόθεση να προωθηθεί μία ευρύτερη διακομματική συμφωνία για αυτό το θέμα, στο οποίο «κοινοβουλευτικές ομάδες, αυτόνομες κοινότητες, εξειδικευμένες ενώσεις και ψηφιακές πλατφόρμες θα αποτελούν μέρος».

Η κοινωνική ανησυχία αυξάνεται και ήδη έχουν ληφθεί μέτρα τα οποία όμως ως τώρα δεν θεωρούνται αρκετά. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ισπανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (AEPD) —σε συνεργασία με το υπουργείο Προεδρίας και Δικαιοσύνης — παρουσίασε ένα νέο «αποτελεσματικό» εργαλείο επαλήθευσης της ηλικίας για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο Τα βίαια εγκλήματα προκαλούν την ψυχική την υγεία των εφήβων, ακόμη και την εμφάνιση παραμορφωμένων σεξουαλικών συμπεριφορών. Η AEPD, η οποία θα παρουσιάσει το εργαλείο το καλοκαίρι του 2024, στοχεύει έτσι να αναγκάσει τους παρόχους περιεχομένου Διαδικτύου – που αποφεύγουν την ευθύνη τους με το πρόσχημα ότι δεν είναι τεχνικά βιώσιμο χωρίς να υποστούν παρεμβατικές διαδικασίες που συσσωρεύουν υπερβολικά δεδομένα χρηστών – να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για προστασία των ανηλίκων. Το Υπουργείο Νεολαίας και Παιδιού ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα 50 ειδικών για να σχεδιάσει ένα επιπλέον μέτρο για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους της τεχνολογίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος