Oι Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο – Τρεις νεκροί από επίθεση με drone καμικάζι σε πολυκατοικία

Array

Σε νέα φάση μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα χρησιμοποίησε την έκρηξη στην Κριμαία για να περάσει σε επιθέσεις με drone-καμικάζι, στην καρδιά του Κιέβου. Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν σήμερα το πρωί κρίσιμες υποδομές σε τρεις περιφέρειες της Ουκρανίας, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα Κίεβο, με αποτέλεσμα «εκατοντάδες περιοχές» να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον πολυκατοικίας σήμερα το πρωί στο Κίεβο, δήλωσε αξιωματούχος στο προεδρικό γραφείο. Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως 19 άνθρωποι  διασώθηκαν από το κτίριο και πως οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει πως υπάρχουν νεκροί σε όλη τη χώρα μετά τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά δεν είχε δώσει κάποιον ακριβέστερο απολογισμό. «Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση με drone καμικάζι εναντίον πολυκατοικίας έχει αυξηθεί σε τρεις», δήλωσε ο Τιμοσένκο.

Oι Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο – Τρεις νεκροί από επίθεση με drone καμικάζι σε πολυκατοικία
(Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε πως επλήγη επίσης μια ενεργειακή εγκατάσταση. Συγκεκριμένα, ξέσπασε πυρκαγιά σε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ έπειτα από πυραυλικό πλήγμα στη διάρκεια της νύκτας.

Εξάλλου, ρωσικά drones καμικάζι έπληξαν αργά χθες το βράδυ δεξαμενές με ηλιέλαιο σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς της ουκρανικής πόλης Μικολάιβ, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχός της. “Στο Μικολάιβ τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν ένα στόχο βιομηχανικής υποδομής, όπου πήραν φωτιά δεξαμενές ηλιελαίου“, είπε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες προτού σημειωθούν εκρήξεις στην πρωτεύουσα Κίεβο από πιθανόν ιρανικής κατασκευής drones, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τη Ρωσία για επιθέσεις σε ουκρανικό έδαφος.

Oι Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο – Τρεις νεκροί από επίθεση με drone καμικάζι σε πολυκατοικία
(Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Φωτογραφίες, που δημοσιεύει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δείχνουν τα drone να πετούν χαμηλά στον ουρανό του Κιέβου ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ανοίγουν πυρ, επιχειρώντας να τα καταρρίψουν.

Για μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους σε όλη τη χώρα έκανε λόγο και ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας ότι χτυπήθηκε πολυκατοικία στο Κίεβο μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα που στοίχισαν την ζωή σε 19 ανθρώπους.

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν drone, που τους παρέχει το Ιράν, για να χτυπήσουν την ενεργειακή υποδομή της χώρας. Η Τεχεράνη το αρνείται. Το θέμα αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Oι Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο – Τρεις νεκροί από επίθεση με drone καμικάζι σε πολυκατοικία
(Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Η όποια χρήση ιρανικών drones στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελούσε κλιμάκωση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Τρία καμικάζι drones που προφανώς βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία – αυτό είναι κλιμάκωση“, είπε ο Σάλενμπεργκ νωρίτερα σήμερα προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Όπως είπε ο ίδιος, η προμήθεια εξοπλισμού στη Ρωσία θα συνιστούσε ενεργό υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο καταδίκασε τις σημερινές ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις και είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού. “Περισσότερες επικίνδυνες και κατακριτέες ρωσικές επιθέσεις σήμερα το πρωί εις βάρος αμάχων και πολιτικών υποδομών. Θαυμάζουμε τη δύναμη και την αντοχή του ουκρανικού λαού. Θα στεκόμαστε στο πλάι σας για όσο χρειάζεται“, ανέφερε ανακοίνωση της πρεσβείας στο Twitter.

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «μαζική» επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων και υποδομών ενέργειας σε όλη την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας υψηλής ακρίβειας όπλα. Στην καθημερινή του ενημέρωση το υπουργείο επεσήμανε ότι έπληξε όλους τους «προκαθορισμένους στόχους» κατά τον πιο πρόσφατο βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων, ενώ πρόσθεσε ότι απέτρεψε μια απόπειρα των ουκρανικών στρατευμάτων να σπάσουν την άμυνά της Μόσχας στη νότια επαρχία της Χερσώνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος