Αφγανιστάν: Σκηνές αλλοφροσύνης και χάους – Αιματηρές διαδηλώσεις στη Τζαλαλαμπάντ (video)

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Σκηνές αλλοφροσύνης και χάους διαδραματίζονται σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε διαδήλωση στην Τζαλαλαμπάντ, ενώ μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των Ταλιμπάν και χιλιάδες μαχητές πιστούς στον αντιπρόεδρο της χώρας, Αμρούλα Σαλέχ.

Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν, όπως όλα δείχνουν, έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας, μια παρατεταμένη εμφύλια σύγκρουση παραμένει εξαιρετικά πιθανή. Χιλιάδες μαχητές, πιστοί στον αντιπρόεδρο της χώρας Αμρούλα Σαλέχ, συγκρούστηκαν με δυνάμεις των Ταλιμπάν στα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους δέκα τραυματίσθηκαν, καθώς κάτοικοι της Τζαλαλαμπάντ δέχτηκαν πυρά ενώ ύψωσαν την πράσινη- μαύρη- κόκκινη σημαία του Αφγανιστάν, έναντι του συμβόλου των Ταλιμπάν που ήδη κυματίζει στο Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι, έχει διαφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υποστήριξε ότι έφυγε από την Καμπούλ ώστε να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο. Ο Α. Γάνι φέρεται να πήρε 169 εκ. δολάρια, φεύγοντας από την αφγανική πρωτεύουσα.

Αντίθετα, επιστρέφουν ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ με στόχο την εδραίωση της εξουσίας.

Δεν θα υπάρξει δημοκρατικό πολίτευμα στο Αφγανιστάν, γιατί δεν έχει βάση στη χώρα, δήλωσε o Γουαχινταλάχ Χασίμι, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν, στο Reuters.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σπιτιών σε πόλεις, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, μία ημέρα αφότου οι ισλαμιστές μαχητές ανακοίνωσαν πως θέλουν να αναζωογονήσουν τη διαλυμένη οικονομία.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναφορές για πυροβολισμούς κατά αμάχων στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Μάλιστα, η Ολλανδία διαμαρτυρήθηκε καθώς στρατιωτικό αεροπλάνο απογειώθηκε έχοντας άδεια μόνο μισής ώρας στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να μην επιβιβαστεί κανείς Ολλανδός υπήκοος, αλλά ούτε και Αφγανός. Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι προειδοποιητικοί πυροβολισμοί και δακρυγόνα έπεσαν στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου.

Εν τω μεταξύ, ο OHE άρχισε τη μεταφορά προσωπικού του από το Αφγανιστάν στο Καζακστάν, από όπου θα συνεχίσουν να εργάζονται. Εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, ενώ επισήμανε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να παραμείνουν στην περιοχή και να παρέχουν βοήθεια στο λαό του Αφγανιστάν. Περίπου 100 μέλη του προσωπικού, ξένοι υπήκοοι, απομακρύνονται από τη χώρα. Συνολικά στο Αφγανιστάν βρίσκονται περίπου 300 αλλοδαποί υπάλληλοι του ΟΗΕ, που απασχολεί και 3.000 Αφγανούς εργαζόμενους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να μην διακοπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια του Αφγανιστάν που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές δομές παραμένουν πολύ ευάλωτες και στόχος επιθέσεων.

«Η σταθερή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υγειονομικών υπηρεσιών και του ιατρικού υλικού, είναι θέμα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των Αφγανών και δεν πρέπει να διακοπεί», προειδοποίησε ο Π.Ο.Υ.

Η πρεσβεία της Γαλλίας λειτουργεί πλέον σε μια σκηνή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ουρές από Αφγανούς που θέλουν να φύγουν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποδεχθεί Αφγανούς»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την «κατανομή προσφύγων δίκαια και γρήγορα μεταξύ των κρατών μελών».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει στόχο να κρατήσει στην περιοχή τους, τους περισσότερους από τους ανθρώπους που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία σ’ αυτό θα είναι «πολύ επικίνδυνη» για την Ευρώπη.

Ταλιμπάν να πυροβολούν στον αέρα, αλλά και να στοχεύουν κατά αμάχων, ακόμη και παιδιών που δέχονται και ξυλοκόπημα με ραβδιά, δείχνουν φωτογραφίες από τον ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας LA Times,  Marcus Yam, την ώρα που η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξομαλύνεται.

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από ξένες δυνάμεις  από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος τον Ταλιμπάν μιλώντας για ποδοπάτημα και καταστολή που προκάλεσαν φήμες για ελεύθερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και αναχώρηση για το εξωτερικό.

Η αμερικανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποκάλυψε νωρίτερα ότι ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν σε αεροσκάφος που αναχώρησε εσπευσμένα ενώ πλήθος το πολιορκούσε.

Εκτιμάται ότι 550.000 Αφγανοί εκριζώθηκαν κατά την προέλαση των Ταλιμπάν προς την Καμπούλ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες σε βάθος πενταετίας, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε μία εκρηκτική συνεδρίαση στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Λευκός Οίκος για τη μετάβαση πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

11.000 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη.

Σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις και μεταφέρονται στις ΗΠΑ.

«Έχουμε δει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή μας, εμποδίζουν τους Αφγανούς, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τον Άσραφ Γάνι ως παράγοντα στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν, αφότου ο πρώην πρόεδρος, που εγκατέλειψε τη χώρα του εν μέσω της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, είπε ότι βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει».

«Δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μετράει στο Αφγανιστάν», τόνισε η Σέρμαν, αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να του χορηγήσουν άσυλο.

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν προκειμένου να φθάσουν άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να φύγουν, διότι είναι επικεντρωμένα στο να εγγυώνται την ασφάλεια του διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντι Όστιν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αποφεύγουμε το ενδεχόμενο σύγκρουσης και να δημιουργούμε περάσματα προκειμένου να φθάσουν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης. Δεν έχω τη δυνατότητα να βγω έξω και να επεκτείνω τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στην Καμπούλ», είπε ο Όστιν σε δημοσιογράφους από το Πεντάγωνο.

Το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa, που μεταφέρει ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε το πρωί στη Φρανκφούρτη με περίπου 130 επιβάτες, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς, δήλωσε  ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι πολίτες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με στρατιωτικές πτήσεις,  ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές. Γαλλία και Γερμανία επέμειναν ότι η κατάσταση παραμένει χαοτική.

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και απηύθυναν έκκληση στις εθνικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια και την τάξη στην χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επιστροφή του Μουλά Μπαραντάρ 

Εκατοντάδες Ταλιμπάν υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Κανταχάρ, ένα από τα ηγετικά στελέχη τους, τον Μουλά Μπαραντάρ. Επέστρεψε μετά από 10 χρόνια, από τα οποία τα 8 τα πέρασε σε φυλακή του Πακιστάν. Επαφές με τον Χαμίντ Καρζάι και άλλα κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων ξεκίνησε η ηγεσία των Ταλιμπάν με στόχο τη δημιουργία νέας αφγανικής κυβέρνησης.

Διαδήλωση γυναικών φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καμπούλ και μάλιστα «τόλμησαν» να φωνάξουν συνθήματα κατά των Ταλιμπάν, σύμφωνα με ξένα δίκτυα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε χθες.

Επί απουσίας των Ταλιμπάν από την κυβέρνηση, το ποσοστό των κοριτσιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο αυξήθηκε από το 6% το 2003 στο 39% το 2017.

Το 5% των γυναικών σπουδάζουν σε κολλέγια ή πανεπιστήμια, την ώρα που το 22% εργάζεται.

Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είναι ένθερμος αντίπαλος των Ταλιμπάν, εκθέτει μέσω υποστηρικτών του στα μέσα ενημέρωσης τις θέσεις του με κυρίαρχο επιχείρημα  ότι οι Ταλιμπάν είναι πράκτορας των ΗΠΑ με τις οποίες υπάρχει πολιτική συμφωνία για την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος