Ην. Βασίλειο: Εκρηκτική συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για το Αφγανιστάν

Array
Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτεί 20,000 Αφγανούς πρόσφυγες σε βάθος πενταετίας, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε  μία κατάμεστη αίθουσα, στην Βουλή των Κοινοτήτων.

“Κανείς δεν περίμενε την ταχύτητα με την οποία ανακατέλαβαν τη χώρα οι Ταλιμπάν”, είπε ο κ. Τζόνσον.

Πρόκειται για την χειρότερη απώλεια ζωής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου 567 Βρετανοί σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την αρχή της ομιλίας του ο κ Τζόνσον δέχτηκε έντονες παρεμβολές από βουλευτές του κόμματος του ενώ ο πρώην βετεράνος, νυν βουλευτής Τομ Τάγκεντατ ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για το Αφγανιστάν.

Ο Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι η βρετανική αποστολή στο Αφγανιστάν στήριζε την αμερικανική και εφόσον αυτή αποχωρεί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

“Δεν υπάρχει προθυμία από κανέναν να συνεχιστεί η στρατιωτική παρουσία μας εκεί”, είπε ο κ. Τζόνσον.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απομακρύνει 2,052 Αφγανούς πολίτες έως αυτή τη στιγμή ενώ σκοπεύει να δεχτεί τουλάχιστον 5,000 πρόσφυγες αυτό τον χρόνο. Παράλληλα ο κ. Τζόνσον υποσχέθηκε ότι δεν θα στείλει πίσω κανέναν Αφγανό που θα φτάσει τις ακτές της Βρετανίας ωστόσο ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η ασφαλής οδός που οργανώνει η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες.

Το Η. Βασίλειο θα διαθέσει μισό δισεκατομμύριο λίρες για τη στήριξη των Αφγανών πολιτών.

“Θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τα έργα τους, όχι τα λόγια τους”, είπε ο κ. Τζόνσον και υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να αναγνωριστεί το καθεστώς των Ταλιμπάν από άλλη χώρα μονομερώς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα “καταστροφική, μία εξελισσόμενη τραγωδία.” Ο Σερ Κιρ Στάρμερ άσκησε σκληρή κριτική για την έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης Τζόνσον ενώ γνώριζε για την επιχείρηση αποχώρησης στρατευμάτων απο μήνες.

Ειδικότερα κατηγόρησε τον Υπουργό Εξωτερικών για την απουσία του ενώ οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν το Αφγανιστάν.

“Δεν μπορείς να συντονίζεις μία διεθνή απάντηση από την παραλία”, είπε ο Σερ Στάρμερ. Ο αρχηγός των Εργατικών αποκάλυψε την “άδεια πτήση” από το Αφγανιστάν σήμερα (Τετάρτη 18/8) καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Κιρ Στάρμερ αλλά και η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απευθυνόμενοι στους βετεράνους του Αφγανιστάν, τόνισαν  ότι η προσφορά τους δεν “ήταν για το τίποτα”, και ότι η χώρα είναι περήφανη γι’ αυτούς.

Αξίζει να υπογραμμιστεί η σημερινή εικόνα της Βουλής. Είδαμε βουλευτές να κάθονται χωρίς αποστάσεις και πολλοί χωρίς μάσκες, καθώς είναι η πρώτη φορά  που συνεδρίασε μετά τον Μάρτιο του 2020 απο τον πρώτο ‘εγκλεισμό’ λόγω πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος