NATO: «Νέα εποχή» για Φινλανδία – Σουηδία – Προβληματίζει «η ψυχραμία» του Πούτιν

To NATO διπλασιάζει το συνολικό μήκος των συνόρων του με τη Ρωσία, έγραψαν ήδη δημοσιεύματα καθώς «κλείδωσε» η ένταξη της Φινλανδίας αλλά και της Σουηδίας στη συμμαχία με «αναπόφευκτο», όπως επισημάνθηκε να εξοργιστεί το Κρεμλίνο.

Υπέρ της άμεσης ενσωμάτωσης των δύο σκανδιναβικών χωρών  στην Βορειοατλαντική Συμμαχία τάχθηκαν  από χθες οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και η «παραφωνία» από την Τουρκία δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

«Η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή της δεν είναι να μπλοκάρει την ένταξη κι επομένως είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία με τρόπο που δε θα καθυστερήσει την ενταξιακή διαδικασία», τόνισε παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλώντας μετά τη συνάντηση κορυφαίων διπλωματών από τα 30 κράτη μέλη της συμμαχίας στο Βερολίνο, είπε ότι η διαδικασία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας μπορεί να είναι πολύ γρήγορη. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές προόδους «φαίνεται να παραπαίουν».

Σουηδία: 200 χρόνια χωρίς εμπόλεμη κατάσταση και ένταξη «υπό όρους» στο ΝΑΤΟ

Από τη Στοκχόλμη η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αντριάνα Μαγγανιά  μεταδίδει ότι το θέμα της ένταξης τίθεται το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή της Σουηδίας με  την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον να διευκρινίζει ότι οι όροι είναι να μην έχει πυρηνικά όπλα ούτε και νατοϊκές βάσεις.

Κατά της ένταξης δηλώνει η Αριστερά και οι Πράσινοι της Σουηδίας, χώρα που μοιράζεται σύνορα 1300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Η  πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον θα καταθέσει το αίτημα για υποψηφιότητα και επίσημα τις επόμενες μέρες, καθώς όπως είπε η χώρα της έχει ανάγκη τις εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρει το ΝΑΤΟ, έναντι της ρωσικής απειλής.

Εντυπωσιάζει το «στρατιωτικό της προφίλ» της Φινλανδίας

Με 5,5 εκατομμύρια πληθυσμό  η Φινλανδία διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και εάν αναπτυχθούν στη χώρα νατοϊκά στρατεύματα θα απέχουν μόλις 4 ώρες από την Αγία Πετρούπολη (Λένιγκραντ).

Ο Σαούλι Νιινίστο επισημαίνει πως το γεωπολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη δεν αφήνει μεγάλα «περιθώρια» για αμυντικά αδέσμευτες χώρες.

Μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union», ο Φινλανδός πρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την έκπληξή του για την ψυχραιμία που διατήρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν λάθος».

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου, Λήδα Παδοπούλου
Στοκχόλμη – Ανταπόκριση: Αντριάνα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος