«Ιστορική στιγμή» η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι απειλές της Τουρκίας για βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκαλούν δυσθυμία στους εταίρους του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία και οι περισσότεροι άλλοι σύμμαχοι χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θέλουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock τόνισε την Κυριακή ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ τόσο ως αμυντική συμμαχία όσο και ως συμμαχία αξιών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, λόγω κορωνοϊού, συμμετείχε μόνο στην τελική συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, απευθυνόμενος στις δύο χώρες χαρακτήρισε την αίτησή τους «ιστορική στιγμή». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι «σχεδόν χωρίς εξαίρεση, υπάρχει πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Τουρκία, εκτός από τις αιτιάσεις για το κουρδικό κόμμα PKKκαι το κίνημα Γκιουλέν, η Άγκυρα διεκδικεί και παραχωρήσεις των ΗΠΑ στα εξοπλιστικά είτε στα αεροσκάφη F-16 από τους Αμερικανούς είτε στη διαμάχη για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Baerbock δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες της διαμάχης μετά τη άτυπη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να λάβει γρήγορη έγκριση ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών. Όλα έχουν προετοιμαστεί για μια ταχεία διαδικασία επικύρωσης από την Ομοσπονδιακή Βουλή, είπε η Μπέρμποκ. Εκτιμάται ότι η διαδικασία επικύρωσης από τη Γερμανία μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής, εάν η Τουρκία δεν μπλοκάρει τη διαδικασία εισδοχής. Στην ιδανική περίπτωση, οι εσωτερικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος