ΝΑΤΟ: Στη Μαδρίτη για τα 40 χρόνια της Ισπανίας στη συμμαχία ο Γ. Στολντεμπέργκ – Η σύνοδος του Ιουνίου στο επίκεντρο των επαφών

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Μαδρίτη 29-30 Ιουνίου και οι σημερινές εκδηλώσεις στην Μαδρίτη για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ  είναι ο σκοπός της επίσκεψης του του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολντεμπέργκ, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτήμα Quintos de Mora, στο Los Yébenes (Toledo) και όπως αναφέρει ο Πέδρο Σάντσεθ στο Twitter: «Σαββατοκύριακο με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τον εορτασμό της 40ης επετείου από την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. Έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας», έγραψε.

Ο βασιλιάς Φελίπε, ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα προΐστανται στις 12:00 στο Βασιλικό Θέατρο της Μαδρίτης της αναμνηστικής εκδήλωσης για την 40ή επέτειο από την είσοδο της Ισπανίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν περισσότεροι από 300 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων οι πρώην Ισπανοί πρωθυπουργοί και πρώην γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ. Θα παραστούν επίσης και οι πρεσβευτές στις Βρυξέλλες των 30 συμμάχων χωρών που απαρτίζουν το Ατλαντικό Συμβούλιο. Αναμένεται επίσης ότι θα παραστεί και ένας εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Volodímir Zelenski.

Στα 40 χρόνια της η Ισπανία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ συμμετείχε σε 22 στρατιωτικές επιχειρήσεις της βορειοτλαντικής συμμαχίας με περισσότερους από 125.000 στρατιώτες ενώ 119 έχασαν την ζωή τους. Σήμερα η Ισπανία συμμετέχει με έξι αποστολές του ΝΑΤΟ με περίπου 1.380 στρατιώτες, εκτός από υλικά μέσα όπως αεροπλάνα, πλοία, ελικόπτερα και άρματα μάχης.

Το 1992, με τη φρεγάτα Baleares, ξεκίνησε η συμμετοχή του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού στις Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του ΝΑΤΟ και ένα χρόνο αργότερα η Επιχείρηση Sharp Guard άρχισε να παρακολουθεί το θαλάσσιο εμπάργκο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ηταν η πρώτη αποστολή της Ισπανίας στη Συμμαχία και παρέμεινε μέχρι το 1996. Επίσης η Ισπανία έχει συνεισφέρει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ με πόρους και στατεύματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κοσσυφοπέδιο, στη Λιβύη, στον Κόλπο του Άντεν και στο Κέρας της Αφρικής και στο Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων.

Η μεγαλύτερη ισπανική αποστολή βρίσκεται στη Λετονία, στην οποία η Ισπανία έχει αναπτύξει 500 στρατιώτες που αποτελούν μέρος του πολυεθνικού τάγματος του ΝΑΤΟ ως αποτρεπτικό μέσο κατά της ρωσικής πρόκλησης. Συνεισφέρει επίσης με άρματα μάχης «Leopardo 2 E» και οχήματα μάχης Πεζικού «Pizarro». Επιπλέον, παρέχει και μηχανοποιημένα μέσα, όπως τα θωρακισμένα caterpillar μεταφοράς M-113, βαρείς όλμους, οχήματα μάχης Sapper και αντιαρματικούς πυραύλους «Spike».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος