Μπέρμποκ: Απομονωμένο το Ιράν – Αλληλεγγύη στο Ισραήλ, σύσταση σε όλες τις πλευρές για σύνεση

Η Γερμανία καταδικάζει δριμύτατα την επίθεση του Ιράν και τάσσεται απερίφραστα αλληλέγγυα στο Ισραήλ, όπως τόνισε με δημόσια δήλωσή της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Διαπίστωσε ότι το Ιράν με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι απομονωμένο και κάλεσε το καθεστώς της Τεχεράνης να αποφύγει άλλες επιθέσεις, «ακόμη και δι΄αντιπροσώπων», όπως είπε.

Ανταπόκριση: Γεώργιος Παππάς

Κάλεσε ταυτόχρονα και όλους τους παράγοντες της περιοχής «να δράσουν με σύνεση» για να σπάσει το σπιράλ της κλιμάκωσης της βίας. Ζήτησε επίσης από τους Γερμανούς υπηκόους να ακολουθήσουν την προειδοποιητική ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών για τις χώρες της περιοχής.

Σε δήλωσή της στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η υπουργός, Αναλένα Μπέρμοκ, ανέφερε:

«Το καθεστώς του Ιράν έκανε με επίγνωση των συνεπειών έφερε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής στο χείλος της καταστροφής. Εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα drones και ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Καταδικάζουμε δριμύτατα την ευθεία επίθεση του ιρανικού καθεστώτος κατά του εδάφους του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει την αμέριστη αλληλεγγύη της Γερμανίας. Αυτό μετέφερα ακόμη μία φορά σαφώς στον ομόλογό μου.

Το καθεστώς του Ιράν είχε εξαγγείλει με αντίποινα για ένα αεροπορικό πλήγμα ιρανικού στόχου στη Δαμασκό. Απόψε τη νύχτα το Ιράν παρά λίγο να βυθίσει μία ολόκληρη περιοχή στο χάος. Χάρη στην αεράμυνα του Ισραήλ και τη βοήθεια ισχυρών εταίρων η επίθεση, με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις αναχαιτίστηκε. Η παγκόσμια καταδίκη και η σημαντική υποστήριξη από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και από την περιοχή δείχνει σαφώς δύο πράγματα:

1. Το Ιράν με την επιθετική του πολιτική, με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, είναι απομονωμένο.

2. Η αμυντική ικανότητα του Ισραήλ έδειξε ότι το Ισραήλ είναι ισχυρό, μπορεί να αυτοπροστατευτεί.

Καλούμε το Ιράν να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις ακόμη και δι΄αντιπροσώπων. Μία περιφερειακή ανάφλεξη θα είχε αστάθμητες συνέπειες. Τα εκατομμύρια γυναικών, ανδρών και παιδιών στο Ισραήλ, το Ιράν και σε ολόκληρη την περιοχή δεν κοιμήθηκαν χθες το βράδυ, δεν θέλουν αυτήν την κλιμάκωση.

Καλώ όλους τους παράγοντες στην περιοχή να δράσουν με σύνεση. Το σπιράλ της κλιμάκωσης πρέπει να ανακοπεί. Πρέπει να φτάσουμε από στο τέλος της βίας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή συνεχώς και είμαστε σε στενό συντονισμό με τους διάφορους εταίρους μας. Με το βλέμμα στους υπηκόους της δικής μας χώρας θέλω να τονίσω: Δεδομένης της τεταμένης κατάστασης στην περιοχή καλώ όλους τους γερμανούς υπηκόους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την ταξιδιωτική προειδοποιητική οδηγία για την περιοχή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος