Μπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

 Νέα δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως «όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία» και ότι οι πληροφορίες αναφέρονται σε προβοκάτσια από μέρους της. Χαρακτήρισε μάλιστα την απειλή «πολύ υψηλή». Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  για τη ρωσο-ουκρανική κρίση, κάλεσε τη Ρωσία να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία αν πραγματικά πιστεύει στη διπλωματία, τον μοναδικό δρόμο – όπως είπε – για την επίλυση της κρίσης. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Εάν επιδιώκει την ειρήνη», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα χωρίς αμφισβήτηση ή εκτροπή, ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για κρίσιμη στιγμή και ανέφερε πως «οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι» οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, «συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, η Μόσχα θα κατασκευάσει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για την επίθεση.

Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε «λυπηρά και επικίνδυνα» τα στρατιωτικά σενάρια που παρουσίασε ο Άντονι Μπλίνκεν, ενώ σημείωσε ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν ήδη στις βάσεις τους.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, χωρίς να επεκταθεί στις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «εικασία».

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι υποδαυλίζει την ένταση με τις δηλώσεις του περί επικείμενης εισβολής της Ρωσίας τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και επισημαίνει πως η Ρωσία, δεν έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τις δυνάμεις της.

«Ό,τι και αν πιστεύει κανείς σχετικά με την προοπτική μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» είπε η επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία στον ΟΗΕ για τις αναφορές περί νέας παραβίασης της εκεχειρίας στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε ως κίνηση κλιμάκωσης την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τον Αμερικανό επιτετραμμένο.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας και για χρήση βαρύ οπλισμού.

Απειλές και αιτήματα της Ρωσίας στη γραπτή απάντησή της στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ

Η Μόσχα, με επιστολή της, κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι αγνοούν τις βασικές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της και έθεσε τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης με την Ουκρανία.

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως τις ΗΠΑ ότι θα αναγκαστεί να απαντήσει ακόμη και με τη χρήση «στρατιωτικών τεχνικών» μέτρων εάν η Ουάσιγκτον δεν διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Αντίγραφο των γραπτών απαντήσεων της Ρωσίας στις ΗΠΑ με τις αντιπροτάσεις της για την ασφάλεια δημοσίευσε το πρακτορείο TASS. Η Μόσχα αναφέρει ότι αγνοήθηκαν οι κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και πως ανησυχεί για την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία.

Η «στρατιωτικο-τεχνική» απάντηση, για την οποία μίλησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων ανάπτυξη πυραύλων και στρατευμάτων, ηλεκτρονικό πόλεμο, ακόμη και χρήση διαστημικών οπλικών συστημάτων.

Η Ρωσία αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ σε σχέση με τη διεύρυνσή τους προς ανατολάς. Όπως μάλιστα κατέστησε σαφές, τα αιτήματά της δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά αλλά συνολικά.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζητάει από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ:

  • να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις και ο στρατιωτικός εξοπλισμός των ΗΠΑ από την κεντρική, την ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική
  • να σταματήσει ο εξοπλισμός του Κιέβου και να αναιρεθούν οι μέχρι τώρα παραδόσεις όπλων
  • να ανακαλέσουν όλους τους δυτικούς εκπαιδευτές από την Ουκρανία
  • να τερματιστούν οι κοινές ασκήσεις με το Κίεβο
  • η κυβέρνηση Ζελένσκι να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία του Μινσκ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι στο πλευρό της Ρωσίας και δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος