Μπλίνκεν: Η Ρωσία να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ρωσο-ουκρανική κρίση,  κάλεσε τη Ρωσία να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αν πραγματικά πιστεύει στη διπλωματία, που – όπως είπε – είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση της κρίσης. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας του να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Εάν επιδιώκει την ειρήνη», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα χωρίς αμφισβήτηση ή εκτροπή, ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία».

«Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να ξεκινήσω έναν πόλεμο αλλά για τον αποτρέψω» υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για κρίσιμη στιγμή και ανέφερε πως «οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι» οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, «συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, η Μόσχα θα κατασκευάσει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για την επίθεση: αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός» για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, ένα σκηνοθετημένο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πολιτών ή ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα».

«Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί ότι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση ή γενοκτονία», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι «συναγερμοί» εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, όπως είπε ο Άντονι Μπλίνκεν, η ρωσική κυβέρνηση θα δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες ή τους ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας. Και μετά «θα ξεκινήσει η επίθεση», πρόσθεσε. «Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία, οι τηλεπικοινωνίες θα διακοπούν, οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπλοκάρουν ουκρανικές υπηρεσίες-κλειδιά», είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για αυτό το σενάριο καταστροφής. «Κατόπιν, άρματα και στρατιώτες θα προωθηθούν εναντίον στόχων-κλειδιών που έχουν ήδη καθοριστεί».

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Είχε προηγηθεί εντολή στον Άντονι Μπλίνκεν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο  Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία» και πως οι πληροφορίες αναφέρονται σε προβοκάτσια από μέρους της. Χαρακτήρισε μάλιστα την απειλή «πολύ υψηλή».

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ έκανε λόγο για «κρίσιμη στιγμή λόγω της επικείμενης ρωσικής επίθεσης».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν κατηγόρησε την Ουκρανία, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, χωρίς να επεκταθεί στις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «εικασία».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων ΕθνώνΡόζμαρι ΝτιΚάρλο σημείωσε ότι υπάρχει ανησυχία στον ΟΗΕ για τις αναφορές περί νέας παραβίασης της εκεχειρίας στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Ό,τι και αν πιστεύει κανείς σχετικά με την προοπτική μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» είπε η ΝτιΚάρλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συζητά για την κατάσταση στην Ουκρανία, σημαίνοντας συναγερμό, καθώς η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της γειτονικής της χώρας αυξάνεται.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος