Μόνο με (θωρακισμένο και πολυτελές) τρένο οι μετακινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA την Κυριακή το απόγευμα ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησε το σιδηροδρομικό ταξίδι από την πρωτεύουσα Πιονγκ Γιανγκ για το Βλαδιβοστόκ για να συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Παρότι είναι μια απόσταση που δεν ξεπερνά τα 700 χλμ., το τρένο έφτασε σήμερα Τρίτη στη ρωσική πόλη, αφού λόγω του υπερβολικού βάρους της θωράκισης και του εξοπλισμού που φέρει δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 60 χλμ./ώρα, ενώ κάνει και διάφορες στάσεις για λόγους ασφαλείας. Μαρτυρίες διπλωματών που έχουν ταξιδέψει με το τρένο αυτό, αναφέρουν ότι μεταφέρει επίσης θωρακισμένα οχήματα για τις μετακινήσεις του Κιμ όταν φτάσει στον εκάστοτε προορισμό του.

Η πράσινη αμαξοστοιχία, με λεπτομέρειες σε κίτρινο χρώμα, έχει πάρει το όνομα Ταεγιάνγκο, δηλαδή ήλιος στην κορεάτικη γλώσσα, σαν μια συμβολική αναφορά στον ιδρυτή του ερμητικά κλειστού κράτους, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Συνολικά αποτελείται από 21 βαγόνια, αν και αναφορές της νοτιοκορεάτικης αντικατασκοπείας αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 90 θωρακισμένα βαγόνια έτοιμα να προσδεθούν ανά πάσα στιγμή στην αμαξοστοιχία.

Όταν μετακινείται σιδηροδρομικά ο Κιμ Γιονκ Ουν, υπάρχουν τρία τουλάχιστον τρένα που κινούνται στη διαδρομή ως κονβόι. Στο πρώτο ταξιδεύουν περίπου εκατό πράκτορες με αποστολή να προηγούνται του προεδρικού τρένου και να ελέγχουν τη διαδρομή και τους σταθμούς πριν την άφιξη του ηγέτη για πιθανές βόμβες ή άλλους κινδύνους. Ακολουθεί το τρένο του Κιμ και στη συνέχεια η τρίτη αμαξοστοιχία μεταφέρει τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής – υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού –, τους σωματοφύλακες και διάφορες άλλες προμήθειες.

Για το εσωτερικό του τρένου είναι δύσκολο να διασταυρωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη διαμόρφωσή του, όμως οι λίγες εικόνες που έχουν μεταδοθεί από τη βορειοκορεάτικη τηλεόραση δείχνουν αίθουσες συσκέψεων, μεγάλες επίπεδες τηλεοράσεις και φορητούς υπολογιστές.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Κονσταντίν Πουλικόφσκι που είχε ταξιδέψει με το τρένο το 2011 μαζί με τον πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι οι επιλογές για φαγητό ήταν ατελείωτες. Μπορούσε να επιλέξει πιάτα κινέζικης, κορεάτικης, γιαπωνέζικης ή ρωσικής κουζίνας, ενώ τα κρασιά είχαν έρθει απευθείας από το Παρίσι.

Παραδοσιακά οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας, από την εποχή του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού προέδρου, ταξιδεύουν για τις λιγοστές συναντήσεις τους στο εξωτερικό με τρένο για λόγους ασφαλείας. Η επίσκεψη στο Βλαδιβοστόκ είναι η πρώτη μετακίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό μετά από τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά αποτελεί επανάληψη του ταξιδιού που είχε κάνει πάλι με τρένο το 2019, όταν είχε ξαναεπισκεφτεί το Βλαδιβοστόκ για να συναντήσει και πάλι τον Πούτιν, μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες που είχε με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας.      

Πηγές: BBC, AFP, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος