Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Από την περεστρόικα και το τέλος του ψυχρού πολέμου, στο Νομπέλ Ειρήνης και στην Pizza Hut

Παιδί αγροτικής οικογένειας από τη Σταυρούπολη, με μητέρα ουκρανικής καταγωγής ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ οργανώθηκε νέος στο κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης όπου ανέλαβε το 1974 πρώτος γραμματέας του Ανώτατου Σοβιέτ. Ανέλαβε το τιμόνι της γιγάντιας χώρας σε ηλικία 54 ετών μετά την δύσκολη περίοδο που ακολούθησε τους θανάτους τριών ηγετών.

Τα σχέδιά του για την οικονομική μεταρρύθμιση και δημοκρατική αναδιάρθρωση των κρατικών δομών ενέπνευσαν αρχικά ένα αέρα ελπίδας και αισιοδοξίας μετά την περίοδο της στασιμότητας κάνοντας τις λέξεις Περεστρόικα και Γκλάσνοστ ταυτόσημες με την πολιτική του.

Τα φιλόδοξα ανοίγματά του προς τις χώρες της Δύσης έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από δεκάδες ηγέτες που διέκριναν τα τεράστια οφέλη που προσέφερε η προσέγγιση με την μέχρι πρότινος περίκλειστη αχανή Σοβιετική Ένωση.

Το 1993 βρέθηκε στην Ελλάδα όπου συνάντησε τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Επισκέφθηκε την Ακρόπολη και αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παντείου.

Ο ρόλος του στον πυρηνικό αφοπλισμό και στην εξομάλυνση των αμερικανο-σοβιετικών σχέσεων ήταν καθοριστικός. Το 1987 υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρόναλντ Ρέιγκαν συμφωνίες, για την απόσυρση των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Υπήρξαν όμως και γεγονότα που καθόρισαν το μέλλον του ίδιου και της χώρας. Χρεώθηκε την αποτυχημένη εκστρατεία στο Αφγανιστάν καθώς και την ευθύνη για το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Πολλοί συμπατριώτες του δεν τον συγχώρησαν ποτέ όταν υπό το βάρος των διαδηλώσεων σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες απέσυρε τα σοβιετικά στρατεύματα. Μια φωτογραφία του να φιλά τον τότε ΓΓ της Ανατολικής Γερμανίας Χόνεκερ συγκρίνεται αναπόφευκτα με μια ανάλογη της εποχής Μπρέζνιεφ που πλέον παρήλθε χωρίς επιστροφή.

Το 1990 του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης με τα χρήματα του οποίου χρηματοδοτεί την πρώτη ανεξάρτητη από το κόμμα εφημερίδα

Οι οικονομικές του μεταρρυθμίσεις δεν είχαν το αντίκρισμα που περίμενε ο λαός και η ανατροπή του δεν αργεί. Μια απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 1991 και η ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών από Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία τον οδηγούν σε παραίτηση και στην διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Επικρίσεις θα δεχθεί για τη συμμετοχή του σε διαφημιστικές καμπάνιες, όπως της αμερικανικής αλυσίδας Pizza Hut και του γαλλικου οίκου Louis Vuitton, μέσω των οποίων χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό του ίδρυμα.

Ο θάνατος της αγαπημένης του συντρόφου Ραίσα από λευχαιμία το 1999 θα του στοιχίσει περισσότερο από κάθε άλλη απώλεια περιορίζοντας τις πολιτικές του εμφανίσεις.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος