Στον κλοιό της Όμικρον η Βρετανία – Ο στρατός στο πλευρό των υγειονομικών (video)

Η Βρετανία, που ημερολογιακά προπορεύεται στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον – και γι’ αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες χώρες – αντιμετωπίζει ήδη την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη, που χρειάστηκε και η συνδρομή του στρατού.

Σαράντα στρατιωτικοί γιατροί και 160 προσωπικό γενικής υπηρεσίας ενισχύουν τα νοσοκομεία του Λονδίνου για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ περίπου 150 άτομα του στρατού θα αναλάβουν άμεσα πόστα στην υπηρεσία ασθενοφόρων. Τα νοσοκομεία στο Λονδίνο έχουν πληγεί τον τελευταίο μήνα από τις απουσίες του προσωπικού, με 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται επί του παρόντος σε σύγκριση με 1.100 που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Συνολικά ένα στα οκτώ νοσοκομεία της Αγγλίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με περισσότερους από 80.000 υγειονομικούς να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους λόγω ασθένειας ενώ 3,7 εκατομμύρια , δηλαδή το 5,8% του πληθυσμού ήταν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σε περισσότερα από το ένα τρίτο των σχολείων στην Αγγλία απουσιάζει το 10% του προσωπικού για λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό και το 37% από αυτούς δεν μπόρεσαν να προβούν στην κάλυψη των θέσεων που χρειάζονται, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σωματείου διευθυντών σχολείων (National Association of Head Teachers -NAHT), γεγονός που εκτιμάται ότι η διατήρηση της κανονικής εκπαίδευσης θα είναι «αδύνατη» καθώς αναμένονται οι απουσίες λόγω ασθένειας «πολύ πιθανό» να αυξηθούν.

Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικά τα τελευταία στοιχεία από Βρετανούς ειδικούς, δηλαδή ότι τα ενισχυτικά εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας περίπου τρεις μήνες μετά τη λήψη της τρίτης δόσης, όπου η προστασία κατά της νοσηλείας μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, παραμένει περίπου στο 90%, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βρετανία/Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος