Με «άρωμα» τρομοκρατίας η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – Ποια είναι η ύποπτη που ψάχνουν οι Αρχές

Array

Σε τρομοκρατική ενέργεια αποδίδουν οι τουρκικές αρχές και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν την ισχυρή έκρηξη σε δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu τα ακριβή αίτια της έκρηξης δεν έχουν προσδιοριστεί, όμως τοπικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπήρχε βόμβα μέσα σε μια σακούλα παρατημένη στον δρόμο.

Μια γυναίκα βομβιστής καμικάζι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.

Οι Αρχές ερευνούν το ρόλο μιας γυναίκας, ύψους περίπου 1,65, καθώς έχει απαθανατιστεί να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η έκρηξη. Η γυναίκα φορούσε καμουφλάζ παντελόνι και ήταν σκεπασμένη με μαύρο κάλυμμα κεφαλής για να παραπλανήσει όπως είπαν. Θεωρούν ότι είναι κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Με «άρωμα» τρομοκρατίας η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – Ποια είναι η ύποπτη που ψάχνουν οι Αρχές
(Photo by Yasin AKGUL / AFP)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ αναφέρθηκε σε μια «τσάντα» που ήταν αφημένη σε ένα παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε ένα παγκάκι για 40-45 λεπτά και λίγο αργότερα έγινε η έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτήν τη γυναίκα είναι υπό εξέταση», πρόσθεσε. «Είτε αυτή η τσάντα περιείχε χρονοδιακόπτη ή κάποιος την ενεργοποίησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Αργά το βράδυ ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα τόνισε ότι «42 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων πέντε σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δύο σε κρίσιμη κατάσταση».

Με «άρωμα» τρομοκρατίας η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – Ποια είναι η ύποπτη που ψάχνουν οι Αρχές

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι υπήρξαν πυροβολισμοί στην περιοχή Σισχανέ που είναι κοντά στην οδό Ιστικλάλ όπου σημειώθηκε η έκρηξη. Ο κόσμος που βρισκόταν στην περιοχή κατέφυγε στα καταστήματα της περιοχής για να σωθεί. Επίσης σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα και ένα δεύτερο πακέτο με εκρηκτικά βρέθηκε στην οδό Ιστικλάλ.

Αμέσως μετά την έκρηξη αναβλήθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Μπεσίκτας και Αντάλιασπορ στο στάδιο της Μπεσίκτας, το οποίο είναι κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ενώ το Γαλλικό Προξενείο που βρίσκεται στην οδό Ιστικλάλ συνιστά στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε έξοδο από το σπίτι τους πάση θυσία.

Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη και διορίστηκαν πέντε εισαγγελείς, ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο, στις πρώτες του δηλώσεις, για “βομβιστική επίθεση” με “άρωμα” τρομοκρατίας και τόνισε ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. “Η πρώτη μας αξιολόγηση είναι οτι πρόκειται για τρομοκρατική ενεργεια” τόνισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Με «άρωμα» τρομοκρατίας η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – Ποια είναι η ύποπτη που ψάχνουν οι Αρχές
(AP Photo/Francisco Seco)

Οι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές στοχεύουν το ΡΚΚ λέγοντας ότι η οργάνωση, που δέχεται πολλά πλήγματα από τον τουρκικό στρατό, ήθελε να πλήξει το οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Τουρκίας. Επίσης να πλήξει την “ανερχόμενη επίδραση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν στις διεθνείς εξελίξεις“.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανακοίνωσε ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί και οργανισμοί διεξάγουν ταχεία, σχολαστική και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. 

Ανακοίνωση για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας γνωστό ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, ενώ το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στην Τουρκία, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας συγκλονισμένος και λυπημένος και κάνοντας λόγο για μια αποτρόπαια επίθεση στην Τουρκία.

Με «άρωμα» τρομοκρατίας η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – Ποια είναι η ύποπτη που ψάχνουν οι Αρχές
(AP Photo/Francisco Seco)

Τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ για σοκαριστικές εικόνες από την Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την εγγύτητα της κυβέρνησής του «στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό και τα θερμά του συλλυπητήρια για τα αθώα θύματα» της έκρηξης στην οδό Ιστικλάλ.

Το 2015 και το 2016 μπαράζ επιθέσεων είχε συνταράξει την Κωνσταντινούπολη με την κυβέρνηση να κατηγορεί κυρίως τον ISIS.

Με «άρωμα» τρομοκρατίας η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – Ποια είναι η ύποπτη που ψάχνουν οι Αρχές
(AP Photo/Can Ozer)

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Ρεπορτάζ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος