Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 6 νεκρούς και 53 τραυματίες

Array

Πανικός επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι στην πολυσύχναστη οδό Ιστικλάλ, κοντά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 53 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Ερντογάν έκανε λόγο, στις πρώτες του δηλώσεις, για “βομβιστική επίθεση” και τόνισε ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, υπήρξαν πυροβολισμοί στην περιοχή Σισχανέ που είναι κοντά στην οδό Ιστικλάλ όπου σημειώθηκε η έκρηξη. Ο κόσμος που βρισκόταν στην περιοχή κατέφυγε στα καταστήματα της περιοχής για να σωθεί. H τουρκική ιστοσελίδα ODA TV, μετέδωσε ότι μια γυναίκα ύψους 1.65 περίπου εθεάθη να τοποθετεί ένα πακέτο στην οδό Ιστικλάλ.

Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομία και ασθενοφόρα. Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή που σημειώθηκε η έκρηξη, ενώ η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την έκρηξη και ορίστηκαν πέντε εισαγγελείς.

Αξιολογώντας την κατάσταση ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Mesut Hakkı Casin είπε στο “A Haber”: “Είναι σαφές ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση“. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για τρομοκρατία.

Οι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές στοχεύουν το ΡΚΚ λέγοντας ότι η οργάνωση, που δέχεται πολλά πλήγματα από τον τουρκικό στρατό, ήθελε να πλήξει το οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Τουρκίας. Επίσης να πλήξει την “ανερχόμενη επίδραση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν στις διεθνείς εξελίξεις“.

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 6 νεκρούς και 53 τραυματίες
(AP Photo/Francisco Seco)

Λίγο μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) έφτασε στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μαζί με τη συνοδεία του, ενώ στην ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στο Twitter αναφέρθηκε: «Στάλθηκε αίμα στα νοσοκομεία της περιοχής μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αίμα».  

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η αναμετάδοση ειδήσεων σχετικά με το περιστατικό, ενώ περιορίστηκε η λειτουργία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανακοίνωσε ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί και οργανισμοί διεξάγουν ταχεία, σχολαστική και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.  

Στη γραπτή του ανακοίνωση ο Αλτούν ανέφερε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση δημοσίευσης με επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με την έκρηξη. Τονίζοντας ότι η απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων έγινε για να αποτραπούν δημοσιεύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φόβο, πανικό και αναταραχή στην κοινωνία και που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Σε αυτή τη διαδικασία, καλούμε τα ΜΜΕ να είναι υπεύθυνα, να μην βασίζονται σε περιεχόμενο παραπληροφόρησης που προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να λαμβάνουν ως βάση τις δηλώσεις  των αρμοδίων αρχών» είπε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Σουλεϊμάν Σοϊλού και Μπεκίρ Μποζντάγ αναχώρησαν από την Άγκυρα για την Κωνσταντινούπολη. Οι δυο υπουργοί διέκοψαν τα προγράμματά τους και κατευθύνθηκαν στην Κωνσταντινούπολη λόγω των εξελίξεων.

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης:

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 6 νεκρούς και 53 τραυματίες
(AP Photo/Francisco Seco)

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 6 νεκρούς και 53 τραυματίες

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος