Μαριούπολη: «Επείγουσα» αμερικανοβρετανική έρευνα για χρήση χημικών όπλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξετάζουν αναφορές ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, ενώ πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι αυτό θα αποτελούσε «δραματική κλιμάκωση του πολέμου με αποφασιστική απάντηση».

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Maliar δήλωσε ότι οι πρώτες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου.

Το σύνταγμα Αζόφ της Ουκρανίας είπε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από «δηλητηριώδη ουσία» σε επίθεση τη Δευτέρα με πεδίο μάχης το εργοστάσιο μετάλλων Azovstal. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς παραστρατιωτικούς, «άγνωστη ουσία ερρίφθη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη drone στην πόλη  και τα θύματα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή στο συντονισμό της κίνησης».

O σύμβουλος του Δημάρχου της Μαριούπολης, δεν επιβεβαίωσε τη χημική επίθεση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να σημαίνει ότι ήδη το έπραξαν.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χημικοί παράγοντες ίσως αναμειχθούν με δακρυγόνα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις έκανε λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες πως οι Ρώσοι μπορεί να προετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν  χημικούς παράγοντες, ίσως αναμεμειγμένους με δακρυγόνα για να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τον ουκρανικό στρατό και τους πολίτες που είναι στη Μαριούπολη».

Tον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι το ΝΑΤΟ «θα απαντούσε» εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας δήλωσε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν αναφορές πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει χημικές ουσίες σε επίθεση εναντίον κατοίκων της Μαριούπολης. Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να επαληθεύσουμε τα γεγονότα. Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα ήταν αδυσώπητη κλιμάκωση», ανέφερε.

ΒΒC: Χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί και στη Συρία 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από την Ουκρανία να καταστρέψει τυχόν επικίνδυνα παθογόνα από ερευνητικά εργαστήρια, μετέδωσε το BBC, υπενθυμίζοντας ότ η Ρωσία ζήτησε έκτακτη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ισχυριζόμενη ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να αναπτύξει βιολογικά όπλα. Αυτό απορρίφθηκε από το Κίεβο που κατηγορεί τη Μόσχα ότι έτσι κάνει αντιπερισπασμό για πιθανή χρήση χημικών όπλων.

Χημικά όπλα θεωρούνται «τοξικά αέρια πνιγμού όπως το φωσγένιο», το σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο 210, που συνδέεται με τον θάνατο  του πρώην πράκτορα, Αλεξάντρ Λιτβινένκο, το αέριο μουστάρδας που προκαλεί έγκαυμα και τύφλωση. Ως πλέον θανατηφόρο χημικό όπλο χαρακτηρίζονται νευροπαραλυτικοί παράγοντες που έγιναν γνωστοί και από την υπόθεση Σκριπάλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος