Υπόθεση Λιτβινένκο: Η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του (video)

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

H Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για την δολοφονία του πρώην πράκτορα, Αλεξάντρ Λιτβινένκο,ο οποίος δηλητηριάσθηκε με πολώνιο 210, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την κρίση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους».

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».

Ο Λιτβινένκο είχε εργαστεί για την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας πριν από την απόδραση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου του χορηγήθηκε άσυλο. Το 2006 όμως δηλητηριάστηκε με ραδιενεργή ουσία στο Λονδίνο και πέθανε. Δημόσια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι ο Λιτβινένκο είχε εργαστεί για την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας πριν από την απόδραση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου του χορηγήθηκε άσυλο. Το 2006 όμως δηλητηριάστηκε με ραδιενεργή ουσία στο Λονδίνο και πέθανε. Δημόσια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η δολοφονία είχε πραγματοποιηθεί από δυο άτομα πράκτορες του ρωσικού στρατού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος