Χειμαρρώδης Ντράγκι στη Γερουσία — Προς «διαζύγιο» από το Κίνημα 5 Αστέρων ο Ντι Μάιο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

“Η Ιταλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους μας της G7 για να στηρίξει την Ουκρανία, να επιδιώξει την ειρήνη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση. Αυτή είναι η εντολή που έλαβε η Κυβέρνηση από το Κοινοβούλιο, από εσάς. Αυτός είναι ο οδηγός για τη δράση μας”.

Με αυτά τα λόγια ο Μάριο Ντράγκι ολοκλήρωσε μια περίπου 30λεπτη ομιλία χείμαρρο στην Ιταλική Γερουσία, η οποία λαμβάνει χώρα περίπου 48 ώρες πριν το Συμβούλιο της ΕΕ της Πέμπτης 23 Ιουνίου. Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός απάντησε στις θέσεις του Κινήματος 5 Αστέρων που προκαλούν σεισμό στην Ιταλική πολιτική σκηνή.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “οι κυρώσεις (κατά της Ρωσίας) αποδίδουν” αν και τόνισε πως “οι δίαυλοι διαλόγου μας παραμένουν ανοιχτοί, δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε τη διπλωματία και να επιδιώκουμε την ειρήνη, με τους όρους που θα επιλέξει η Ουκρανία”.

Χωρίς ποτέ να πει τη λέξη ‘όπλα’, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τονίζει πως “η στρατηγική της Ιταλίας, σε συμφωνία με την ΕΕ και την G7, κινείται σε δύο μέτωπα, στηρίζουμε την Ουκρανία και επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, ώστε η Μόσχα να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να δεχτεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

“Η συνεχιζόμενη σύγκρουση” έχει προκαλέσει “μια ανθρωπιστική κρίση εξαιρετικών διαστάσεων, οι προμήθειες σιτηρών στις φτωχότερες χώρες κινδυνεύουν” και “εκατομμύρια τόνοι της προηγούμενης σοδειάς έχουν μπλοκαριστεί στα Ουκρανικά λιμάνια” είπε ο Ντράγκι. “Είναι απαραίτητο να απελευθερωθούν τα αποθέματα που βρίσκονται στις αποθήκες, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη νέα συγκομιδή που θα φτάσει τον Σεπτέμβριο”.

Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε και για το ανθρώπινο μέγεθος της Ουκρανικής σύρραξης. “Μέχρι τις 20 Ιουνίου, σκοτώθηκαν 4569 άμαχοι, αλλά ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερος” τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς στους Ιταλούς που υποδέχτηκαν τους μέχρι στιγμής “περισσότερους από 135.000 Ουκρανούς πρόσφυγες” που έφτασαν στην Ιταλία.

Επίσης, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Ντράγκι τόνισε πως “επανέλαβα στο Κίεβο ότι η Ιταλία θέλει την Ουκρανία στην Ευρώπη και επιθυμεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας”. Μάλιστα υπενθύμισε πως “τις τελευταίες δεκαετίες, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε ειρήνη και σταθερότητα σε χώρες που είχαν πληγεί από πόλεμο. Η διεύρυνση έχει μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 5-6% του πληθυσμού και περίπου το ένα έκτο της παγκόσμιας παραγωγής”.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του Ντράγκι στο ενεργειακό.
“Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την ΕΕ και την Ιταλία, από την αρχή του πολέμου η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών”, μια κίνηση χάρη στην οποία “θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ήδη από το επόμενο έτος”.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, ο Ντράγκι τόνισε πως μεγάλη σημασία έχει “η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια” και συγκεκριμένα τόνισε πως “η Ιταλία τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία”.

Αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα οι παρεμβάσεις των Γερουσιαστών, ενώ αναμένεται το τελικό κείμενο για την βραδινή ψηφοφορία.

Όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, κατά την είσοδό του στη Γερουσία, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν ανησυχεί για τη στενότητα της πλειοψηφίας, ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται να απάντησε: “Δεν ξέρω. Για να δούμε, για να δούμε…”.

Τέλος, σύμφωνα με την ANSA και την Corriere della Sera, ο Λουίτζι Ντι Μάιο αφήνει πίσω του το Κίνημα 5 Αστέρων προς μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα με όνομα “Μαζί για το Μέλλον”, η οποία φαίνεται πως μετράει περίπου 50 μέλη μεταξύ βουλευτών και γερουσιαστών που θα αποσπαστούν από το Κίνημα 5 Αστέρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος