Ιταλία: Βαθύτατο ρήγμα στο Κίνημα 5 Αστέρων ενόψει ψηφοφορίας στη Γερουσία (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα (μεταφορικά) πολύ θερμό κλίμα στα κοινοβουλευτικά της έδρανα, εφόσον από το Σαββατοκύριακο εντοπίζονται να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το περιβάλλον του Κινήματος 5 Αστέρων, την κύρια πολιτική δύναμη του Κυβερνητικού Συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι.

Την Τρίτη 21/06 ο Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει στην Ιταλική Γερουσία, όπου αναμένεται να αναλύσει εκτενέστερα τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κρίσεις που συνδέονται άμεσα με αυτόν – επισιτιστική και ενεργειακή, με άμεσες επιπτώσεις στα Ιταλικά νοικοκυριά – αλλά και για την στρατηγική γραμμή που έχει σκοπό να χαράξει η Κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης, η οποία και θα ψηφιστεί κατόπιν της πίεσης προερχόμενης από το Κίνημα 5 Αστέρων.

Μόλις πριν από δύο ημέρες τα Ιταλικά ΜΜΕ έφεραν στο προσκήνιο ένα πρόχειρο σχέδιο πρότασης δια χειρός του Κινήματος η οποία ουσιαστικά θα έδειχνε μια κυβερνητική γραμμή που θα επένδυε περισσότερο στις διπλωματικές προσπάθειες και λιγότερο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Η πρόταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μέλη του Κινήματος ως μια αρχικά πρόχειρη ιδέα, τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της Ουκρανίας, αλλά παράλληλα χαράσσει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης της σύρραξης.

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το περιεχόμενο του εγγράφου, το κλίμα εντός του Κινήματος είναι εμφυλιοπολεμικό.

Από τη μια, ο Ιταλός ΥπΕξ, Λουίτζι Ντι Μάιο, δείχνει φανερά εκνευρισμένος για μια στάση που αποστασιοποιείται από αυτή που τηρεί η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής, και η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, ο ηγέτης του Κινήματος και πρώην Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε – αλλά και πολλά άλλα μέλη του κόμματος – να υπογραμμίζουν πως το κείμενο δεν τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επίσης, πολλοί τονίζουν πως η στάση του Ντι Μάιο τον παρουσιάζει ως κυβερνητικό και μη αντικειμενικό πολιτικό πρόσωπο, με μια ιδεολογία η οποία, σύμφωνα με πολλούς, τάσσεται πιο κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα (Αριστερά). Γι’ αυτούς τους λόγους εντείνεται η φημολογία για απομάκρυνση του Ντι Μάιο από το κίνημα.


Κατά τη διάρκεια της σχεδόν ολονύχτιας συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, το κλίμα υπήρξε θερμό και μάλλον φαίνονται ως μάταιες οι προσπάθειες να ‘νερώσουν το κρασί τους’.

Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Φίκο, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και σημαντικό στέλεχος του Κινήματος 5 Αστέρων “δεν υπάρχει κανένα μέτωπο Conte-Di Maio” και “το πολύ-πολύ (να υπάρχει ένα μέτωπο) Κίνημα-Di Maio”. Ο Φίκο δήλωσε πως στο Κίνημα τα μέλη είναι “εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι” και πρόσθεσε πως “πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως ο Υπουργός Εξωτερικών Di Maio επιτίθεται σε θέσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, θέσεις που στο Κίνημα δεν υπάρχουν και δεν συζητούνται”.

Ο εκπρόσωπος του Ντι Μάιο απάντησε πως “ο Υπουργός δεν θα απαντήσει σε καμία από τις επιθέσεις που δέχεται αυτές τις ώρες. Όλα έχουν ένα όριο, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αποδυναμώσει την ιταλική Κυβέρνηση μπροστά στον κόσμο που μας παρακολουθεί, σε μια τόσο ευαίσθητη φάση”.

Τονίζεται επίσης πως το Εθνικό Συμβούλιο εξέδωσε σημείωμα με το οποίο το Κίνημα ξεκαθαρίζει τη θέση του για περαιτέρω αποστολές όπλων στην Ουκρανία.
“Ζητείται μια πληρέστερη και σταθερότερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου όσον αφορά τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η Ιταλική Κυβέρνηση στα πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά και Διεθνή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απόφασης για την αποστολή νέων στρατιωτικών προμηθειών σε διμερές επίπεδο”.

Ο Φίκο προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα βρεθεί ένα κοινό σημείο, ορίζοντας ως ‘ανοησίες’ τις ερμηνείες που θέλουν το Κίνημα να είναι κατά του ΝΑΤΟ.

Όμως η αλήθεια είναι πως, λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο από την ομιλία του Ντράγκι, το Κίνημα φαίνεται διχασμένο και δεν υπάρχει αναφορά για το αν ο ΥπΕξ θα τεθεί εκτός κινήματος ή αν η κίνηση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Με σοβαρότατο φυσικά ρίσκο για την Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος