Ιταλία: Μείωση στο 50% του ρωσικού φυσικού αερίου ανακοινώνει η Gazprom

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τα Ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η Ιταλική πετρελαιακή ΕΝΙ ανακοίνωσε με σχετική νότα πως “η Gazprom θα παράσχει μόνο το 50% του αιτήματος (με τις πραγματικές ποσότητες που παραδόθηκαν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με χθες)”.

Η νότα διευκρινίζει πως η Ιταλία “βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα καθημερινό αίτημα για φυσικό αέριο (από την Eni) ίσο με περίπου 63 εκατομμύρια κυβικά μέτρα”. Η μείωση έρχεται αφού πρώτα προηγήθηκε μια της τάξεως του 15% στις αρχές της εβδομάδας, πάλι από πλευράς της ρωσικής Gazprom.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας βρίσκονται πάνω από το 50%, γεγονός το οποίο δεν φέρνει μεγάλη ανησυχία λόγω της καλοκαιρινής περιόδου – κάτι το οποίο όμως θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα εις περίπτωση φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου, όταν το φυσικό αέριο θα είναι αναγκαίο για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

Όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, επίσημα η Gazprom επικαλείται τεχνικούς λόγους για τη διακοπή, κάνοντας γνωστό πως υπάρχει έλλειψη ανταλλακτικών για την συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1.
Όμως ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ντράγκι χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενώπιον των Ιταλών δημοσιογράφων στο Κίεβο, τόνισε πως “από την πλευρά της Ρωσίας υπάρχει μια πολιτική διαχείριση του φυσικού αερίου, όπως και των σιτηρών”.

Έπίσης, μόλις χθες η Ιταλική ενεργειακή Enel S.p.A. υπέγραψε συμφωνίες για την πώληση ολόκληρου του 56,43% του μεριδίου της στην Pjsc Enel Russia, έναντι περίπου 137 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής η Ιταλία βρίσκεται σε καθεστώς “έγκαιρης προειδοποίησης”, το πρώτο από τα τρία στάδια που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις και το οποίο προβλέπει μόνο την παρακολούθηση της κατάστασης. Τα άλλα δύο είναι “κατάσταση συναγερμού” και “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος