Μάριο Ντράγκι στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ: Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη πρέπει να συμβαδίζουν – Στον Ζελένσκι διαβεβαιώσεις ότι τα λιμάνια δεν θα δεχθούν επίθεση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το πρωί ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi μίλησε στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου αναμενόταν η εναρκτήριος ομιλία του. Στον αρχικό του χαιρετισμό, ο Ντράγκι απευθύνθηκε και προς τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Ντράγκι ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Γενικό Γραμματέα και όλα τα στελέχη του ΟΟΣΑ “για το εξαιρετικό έργο – ιδίως στον τομέα της παγκόσμιας φορολογίας” και όρισε ως “ιστορική” την συμφωνία που ο ΟΟΣΑ σύναψε πέρυσι κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας της G20, η οποία τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα ώστε η παγκόσμια οικονομία να γίνει “πιο δίκαιη, ισχυρότερη και χωρίς αποκλεισμούς”.

“Η σημερινή συνάντηση επικεντρώνεται στις μελλοντικές γενιές και στην πράσινη μετάβαση σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Αφρική” υπογράμμισε ο Ντράγκι.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις των ημερών μας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και σε απότομη αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό” με τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες “άρχισαν να σφίγγουν τη νομισματική πολιτική, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού”.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δείξει “αξιοσημείωτη ενότητα” στην στήριξη της Ουκρανία και “ασκώντας πίεση στη Μόσχα ώστε να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως και μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση “έχει σχεδιάσει έξι πακέτα κυρώσεων που έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο και σε βασικούς τομείς της Ρωσικής οικονομίας” αν και “για να είναι πλήρως αποτελεσματικές οι προσπάθειές μας, πρέπει να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου και να εμπλέκουν τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες”.

Σημαντική και εκτενέστερη η αναφορά του Μάριο Ντράγκι στην επισιτιστική κρίση, στην επίλυση της οποίας προσπαθεί εδώ και εβδομάδες.
“Η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων – ιδίως των σιτηρών – έχει ανεβάσει τις τιμές και κινδυνεύει να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή” είπε, προσθέτοντας πως “πρέπει να συνδυάσουμε την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε απέναντι στην Ουκρανία με την ίδια αποφασιστικότητα στη βοήθεια των δικών μας πολιτών και εκείνων στα φτωχότερα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Αφρική”.
“Οι προσπάθειές μας για την πρόληψη μιας επισιτιστικής κρίσης πρέπει να ξεκινήσουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας” όπου “πρέπει να ξεμπλοκάρουμε τα εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν κολλήσει εκεί λόγω της σύρραξης” συνέχισε ο Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε πως “οι προσπάθειες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών είναι σημαντικά βήματα” και μάλιστα “νομίζω, δυστυχώς, τα μόνα”.

Αναφερόμενος στην πρόταση απεμπλοκής των λιμανιών της Ουκρανίας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στο γεγονός πως “πρέπει να προσφέρουμε στον Πρόεδρο Ζελένσκι τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται ότι τα λιμάνια δεν θα δεχθούν επίθεση”.

Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε επίσης και για το μείζον θέμα του πληθωρισμού. “Μαζί με την ενέργεια, οι τιμές των τροφίμων συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού και στις πλουσιότερες χώρες” τονίζοντας ωστόσο πως “αν εξαιρέσουμε στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, η αύξηση είναι μόνο περίπου η μισή”, υπογραμμίζοντας πως “σε ορισμένες χώρες, αυτός ο λεγόμενος “πυρήνας πληθωρισμού” είναι ακόμη χαμηλότερος” μάλιστα φέροντας ως παράδειγμα την Ιταλία.

“Η ανεργία βρίσκεται λίγο κάτω από το 7% στην Ευρωζώνη, ενώ η κατανάλωση παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι υπάρχει ακόμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην οικονομία” τόνισε ο Ντράγκι, ο οποίος υπογράμμισε πως, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση “η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι εξ ολοκλήρου σημάδι ‘υπερθέρμανσης’, αλλά σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα μιας σειράς σοκ του εφοδιασμού”.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε επίσης στο ενεργειακό. “Πρέπει να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και να προσφέρουμε οικονομική στήριξη σε οικογένειες και επιχειρήσεις, ιδίως σε εκείνες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη” τόνισε, υπογραμμίζοντας πως την περασμένη εβδομάδα “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη δυνατότητα επιβολής ή εξέτασης, ενός ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές Ρωσικού φυσικού αερίου”, ένα μέτρο που “θα περιόριζε την αύξηση του πληθωρισμού, θα στήριζε τα διαθέσιμα εισοδήματα και θα μείωνε τις χρηματοοικονομικές μας ροές προς τη Μόσχα” τονίζοντας βέβαια πως “οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη και ο δρόμος μπροστά μας μπορεί να είναι μακρύς”.

Η υποστήριξη των πολιτών ήταν ένα σημαντικό σημείο της ομιλίας του Ντράγκι, ο οποίος τόνισε πως “η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να συμβαδίζουν – σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Υπενθυμίζοντας πως “στην Ιταλία επιβάλλαμε έκτακτο φόρο στα υπερβολικά κέρδη που αποκόμισαν οι επιχειρήσεις λόγω του ενεργειακού σοκ και χρησιμοποιήσαμε τα έσοδα για να περιορίσουμε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος για τους πιο ευάλωτους” ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο “πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επαναλάβουμε ορισμένα από τα κοινά εργαλεία που μας βοήθησαν να ανακάμψουμε γρήγορα από την πανδημία”.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο Ντράγκι έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον μηχανισμό SURE, ο οποίος “παρείχε φθηνά και σταθερά δάνεια στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουν να σώσουν θέσεις εργασίας και να στηρίξουν τα εισοδήματα”.
“Ένα παρόμοιο μέσο – αυτή τη φορά με στόχο την ενέργεια – θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι ευάλωτες χώρες θα έχουν περισσότερα περιθώρια να βοηθήσουν τους πολίτες τους σε περίοδο κρίσης” είπε ο Ντράγκι, προσθέτοντας πως “θα ενίσχυε τη λαϊκή υποστήριξη για την κοινή μας προσπάθεια επιβολής κυρώσεων και θα συνέβαλε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ”.

“Η αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από την εισβολή στην Ουκρανία δεν πρέπει, ωστόσο, να μας αποσπάσει από τις μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές γενιές” υπογράμμισε ο Ντράγκι, υπενθυμίζοντας πως “ο Covid-19 εξέθεσε τις αδυναμίες των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που διαθέτουμε” και τονίζοντας πως “θέλουμε να τονώσουμε τις επενδύσεις και να καταστήσουμε τον κόσμο καλύτερα προετοιμασμένο για μελλοντικές πανδημίες”.

Επιστρέφοντας στην ενέργεια, ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε πως η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης “είναι απαραίτητη για να κινηθούμε προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή μας από τη Ρωσία”.
“Πρέπει να διευκολύνουμε την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -τόσο σε χώρες υψηλού όσο και χαμηλού εισοδήματος- και να προωθήσουμε περαιτέρω την έρευνα και την ανάπτυξη νέων, καθαρών ενεργειακών λύσεων” τόνισε ο Ντράγκι, ο οποίος επίσης σημείωσε τη σημασία “της ενίσχυσης της πράσινης αρχιτεκτονικής μας για το υδρογόνο, της αποδοτικότητας, της ανάπτυξη έξυπνων και ανθεκτικών δικτύων”. Σε αυτό το σημείο ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πως “αυτή η έκτακτη ανάγκη δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, δικαιολογία για να εγκαταλείψουμε τους κλιματικούς μας στόχους, αλλά λόγος για να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως “σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, ο ρόλος του ΟΟΣΑ είναι πιο σημαντικός από ποτέ”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος