Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ – Στις 9-10 Ιουνίου η Φον ντερ Λάιεν στη Ρώμη συναντά Πάπα Φραγκίσκο και Ματαρέλα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το βράδυ ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi θα μεταβεί στο Παρίσι μέχρι αύριο Πέμπτη 9 Ιουνίου για να συμμετάσχει στην Τελετή Έναρξης της Συνόδου του Συμβουλίου σε Υπουργικό επίπεδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ/OCSE), την οποία φέτος προεδρεύει η Ιταλία. Μαζί του, ο ΥπΕξ Ντι Μάιο και ο ΥπΟικ Φράνκο.

Στρατηγικοί δείπνοι Ντράγκι-Μακρόν και μεταξύ Υπουργών 

Σήμερα το βράδυ ο Mario Draghi θα δειπνήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron. Όπως μεταφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια του δείπνου οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στην Ευρωπαϊκή ατζέντα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υποστήριξη της Ουκρανίας και την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και θέματα όπως Ευρωπαϊκή άμυνα και ενέργεια.

Μια ενδελεχής ανάλυση της σημασίας του δείπνου έρχεται από την Corriere della Sera, η οποία υποστηρίζει πως τον περασμένο Νοέμβριο, στη Μασσαλία, πάλι ένας δείπνος “χρησίμευσε για την περαιτέρω σύσφιξη της συμφωνίας ώστε να ηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί σε μια μεταβατική περίοδο για την Ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων δεδομένου του κενού που άφησε το τέλος της εποχής Μέρκελ”. Αυτό, την ίδια περίοδο της υπογραφής της Συνθήκης του Κυριναλίου και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Όσον αφορά τον δείπνο εργασίας μεταξύ των Υπουργών, θα είναι αφιερωμένο στο τρέχον ενεργειακό σενάριο, με επίκεντρο την Αφρική. Στο ραντεβού θα παρευρεθεί ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.

Η συνεδρίαση του ΟΟΣΑ

Την αυριανή συνεδρίαση θα προεδρεύσει η Ιταλία, με τη Νορβηγία και το Μεξικό ως αντιπροέδρους. Οι υπουργοί θα συζητήσουν με θέμα «Το μέλλον που θέλουμε: καλύτερες πολιτικές για την επόμενη γενιά και μια βιώσιμη μετάβαση».

Όπως δήλωσε σήμερα ο ΥπΕξ Ντι Μάιο, στον ΟΟΣΑ «θα αναλύσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου και πως να αντιμετωπίσουμε αυτήν την οικονομική φάση που επηρεάζει διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας” και “θα επαναλάβουμε σθεναρά στη Συνέλευση του ΟΟΣΑ την καταδίκη μας για τη Ρωσική επιθετικότητα και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη διαπραγμάτευσης”.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου του Ιταλικού ΥπΕξ, στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγική ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, την οποία θα ακολουθήσει η «Κύρια ομιλία» του Ιταλού Πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ως Προέδρου της Συνάντησης.

Ο Ιταλός ΥπΕξ Luigi Di Maio θα προεδρεύσει τρείς Συνόδους εργασίας. Η πρώτη, με συμπρόεδρο τον Ιταλό ΥπΟικ Φράνκο, θα είναι αφιερωμένη στις «Οικονομικές και άλλες συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας σε έναν κόσμο μετά την πανδημία», όπου ο Ντι Μάιο “θα ανανεώσει την υποστήριξη της Ιταλίας στο διάλογο και τη δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη”.

Η δεύτερη Σύνοδος εργασίας θα έχει θεματολογία «Εμπόριο και περιβαλλοντική βιωσιμότητα», όπου οι Υπουργοί “θα συζητήσουν τη σχέση μεταξύ εμπορίου και βιωσιμότητας και πως το εμπόριο μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίλυση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές”.

Τέλος, στην τρίτη Συνεδρίαση, με τίτλο «ΟΟΣΑ και Αφρική: ένα μέλλον μαζί» θα συζητηθεί για πρώτη φορά, και με ιταλική ώθηση, μια δομημένη εταιρική σχέση μεταξύ του Οργανισμού και της Αφρικής, με στόχο την ενίσχυση των αφρικανικών ικανοτήτων στη διαμόρφωση του εθνικού κοινού πολιτικών καθώς και τη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Αφρική.

Von der Leyen στη Ρώμη: Συναντήσεις με Σέρτζιο Ματαρέλα, Μάριο Ντράγκι και Πάπα Φραγκίσκο

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen θα βρίσκεται στη Ρώμη στα πλαίσια δημόσιας εκδήλωσης στο μουσείο MAXXI για την έναρξη της πρώτης έκδοσης του New European Bauhaus International Festival (13-14) στην Ιταλία. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού, Dario Franceschini.

Επίσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συναντηθεί και με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα έχει επιστρέψει από το Παρίσι, ενώ θα συναντήσει και τον Ιταλό ΠτΔ, Σέρτζιο Ματαρέλα, στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης.

Σημειωτέον, και όπως ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου η Πρόεδρος von der Leyen θα συναντηθεί με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο.
Σύμφωνα με Ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές εντός της Αγίας Έδρας, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο ενδεχόμενο του τέλους της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, στην ανάγκη εντοπισμού μεσολαβητή ώστε να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά και το μείζον θέμα της επισιτιστικής κρίσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος