Μαίνεται ο ενεργειακός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας – Σχέδιο καίριων παρεμβάσεων από την ΕΕ

Kαίριες τομές στην αγορά ενέργειας δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στον απροκάλυπτο εκβιασμό της Ρωσίας να κλείσει επ’ αόριστον τον Nord Stream 1 πιέζοντας τη Δύση, να άρει όλες τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, προκειμένου να ξανανοίξει την ροή του αερίου προς την Ευρώπη. ΗΠΑ και Ευρώπη συνεργάζονται για να διασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες και οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου, θα είναι πλήρεις, κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε προσχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο προβλέπει: μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, και ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έθεσε και ζήτημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αλληλεγγύης ανακοινώνοντας σχετική ανταλλαγή πόρων με τη Γερμανία, σε περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα.

Τη μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά εκατό χιλιάδες βαρέλια από τον επόμενο μήνα, αποφάσισαν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, μια απόφαση που αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών του αργού. «Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση», σχολίασαν οι ΗΠΑ επικρίνοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Σουλγκίνοφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, ότι η Μόσχα θα αντιδράσει στην επιβολή διατίμησης στο πετρέλαιό της διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που παράγει στην Ασία.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μαρκέλοφ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reutes, ότι δεν θα καταστεί εφικτή η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς αερίου από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά αν η Siemens Energy δεν επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος