Ενεργειακή κρίση: Απειλεί η Ρωσία – Έτοιμη για αποφάσεις ιστορικών διαστάσεων η ΕΕ

Array

H Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πλέον παρεμβάσεις ιστορικών διαστάσεων στην αγορά ενέργειας για να αντιμετωπίσει την κρίση και να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας των υπουργών Ενέργειας που συναντώνται εκτάκτως στις 9 Σεπτεμβρίου, στα υπό συζήτηση μέτρα περιλαμβάνονται:

– Επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου
– Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
– Προσωρινή αποσύνδεση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο από το σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού
– Επιτήρηση του χρηματιστηριακού παραγώγου του φυσικού αερίου

Την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία επισημαίνει ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος θέτει και ζήτημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αλληλεγγύης ανακοινώνοντας σχετική ανταλλαγή πόρων με τη Γερμανία.

«Για να το πω πιο απλά: η Γερμανία έχει ανάγκη το δικό μας φυσικό αέριο κι εμείς έχουμε ανάγκη την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα η Μόσχα συνεχίζει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο εναντίον της Δύσης δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα προβλήματα στην τροφοδοσία θα σταματήσουν μόνον εφ’ όσον αρθούν οι κυρώσεις.

«Τα προβλήματα με την παροχή φυσικού αερίου οφείλονται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας και σε πολλές ρωσικές εταιρείες από τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και τη Βρετανίας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όμως Λευκός Οίκος και Κομισιόν συνδέουν το κλείσιμο του Nord Stream 1 με μια ξεκάθαρη ρωσική στρατηγική εργαλειοποίησης:

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ζήτημα το οποίο είναι συνέπεια, σοβαρή συνέπεια των ενεργειών της Ρωσίας, της εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της χειραγώγησης των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη», σημειώνει ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ.

Στην ευρύτερη αναταραχή των ενεργειακών αγορών προστίθεται η απόφαση του OPEC+ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης

Στο προσχέδιο τονίζεται ότι οι υπουργοί ενέργειας καλούν την Κομισιόν, χωρίς καθυστέρηση, να παρουσιάσει νέες πρωτοβουλίες για συντονισμένα μέτρα για μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατ επέκταση μείωση των τιμών.

Στα συμπεράσματα των συμβουλίων μέχρι τώρα δεν υπήρχε η φράση «χωρίς καθυστέρηση» κάτι που συντηρεί εν μέρει και την κόντρα για καθυστερήσεις που ξεκίνησε ο Πρόεδρος του ΕΣ Σαρλ Μισέλ με την Επιτροπή μέσα στο ΣΚ.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον να δούμε το κλίμα την Τετάρτη όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και στη συνεδρίαση με τους ειδικούς για την ενέργεια από τα κράτη-μέλη.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Μήνυμα από το Λευκό Οίκο μετά τις ρωσικές απειλές

Στην Ουάσιγκτον δεν έχουν αιφνιδιαστεί από την απόφαση της Μόσχας και μιλούν για ανοιχτό εκβιασμό και εργαλειοποίηση της ενέργειας, τυπικές συμπεριφορές Πούτιν.

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους Ευρωπαίους, έχει επεξεργαστεί ούτως η άλλως εναλλακτικά σενάρια και είναι έτοιμη να συμβάλει στην εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών.

Παρόλο που, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πριν από λίγο «υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη» εδώ θεωρούν ότι η Ευρώπη θα καταφέρει τελικά να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της για τον χειμώνα.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος