Μαδρίτη-ΝΑΤΟ: Στόλτενμπεργκ τα δύο “λάθη” του Πούτιν – Ολοκληρώνονται οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Array

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Με τις παρεμβάσεις Πέδρο Σάντσεθ , Γενς Στόλντενμπεργκ και – εξ αποστάσεως – Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ολοκληρώνονται σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της  68ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που αυτό το Σαββατοκύριακο ανέλυσε στη Μαδρίτη τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στα δύο «λάθη» του Πούτιν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση λέγοντας ότι, υποτίμησε τη γενναιότητα της Ουκρανίας και την ενότητα και την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ.

Υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε «δύο στρατηγικά λάθη» όταν αποφάσισε να στείλει τους στρατιώτες του να εισβάλουν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το πρώτο ήταν «υποτιμώντας το θάρρος των Ουκρανών και τη θέληση τους να πολεμήσουν» ενάντια στους επιτιθέμενους και το δεύτερο, «υποτίμησε την ενότητα και την ακούραστη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ στην υποστήριξή του στην Ουκρανία».

«Πίστευαν ότι θα νικούσαν την Ουκρανία σε λίγες μέρες και σήμερα, εννέα μήνες αργότερα, υποφέρουν τη μία οπισθοδρόμηση μετά την άλλη και οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εκκενώνουν εδάφη», είπε ο γ.γ. της Συμμαχίας στη συνεδρίαση.

Τέλος , πρόσθεσε ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία», επειδή «συνεχίζει να έχει μεγάλη στρατιωτική ικανότητα και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων». Επιπλέον, είναι έτοιμη να υποστεί βαριές απώλειες και να προκαλέσει φρικτά δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έστειλε «ηχηρό μήνυμα» στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αφήστε ήσυχη την Ουκρανία». Όσο αυτός ο «παράλογος πόλεμος» δεν τελειώνει, προειδοποίησε , “οι συμμαχικές χώρες θα παραμείνουν ενωμένες στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας τους”.

Ο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει αναδειχθεί ενισχυμένο «μπροστά στους υπολογισμούς» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και επαίνεσε «την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα και την ευφυΐα» με τα οποία αντέδρασε η Συμμαχία στην ρωσική εισβολή. Τέλος προέτρεψε να διατηρηθεί η  «σταθερότητα, ενότητα και σύνεση», αποφεύγοντας την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Περίπου 300 εκπρόσωποι των 30 χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας και 20 συνεργάτες συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην ισπανική πρωτεύουσα, συμμετέχοντας σε πολλές επιτροπές.

Στη Συνέλευση θα μιλήσει επίσης η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη της Ουκρανίας, Olha Stefanishyna, η οποία θα τιμηθεί με το δεύτερο ετήσιο βραβείο «Γυναίκες για την Ειρήνη και την Ασφάλεια».

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ είναι η διακοινοβουλευτική οργάνωση βουλευτών των κρατών μελών του , καθώς και 18 άλλων συνδεδεμένων χωρών. Πρόκειται για φόρουμ κοινοβουλευτικού διαλόγου για θέματα ασφάλειας, πολιτικής και οικονομίας. Κύριος στόχος του είναι η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των βουλευτών σχετικά με τις σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η διατλαντική συμμαχία.

Οι Ισπανοί υπουργοί που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η ειρήνη να επιστρέψει στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να τερματιστεί αυτός ο «επιθετικός πόλεμος» εναντίον της χώρας.

Ο επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων, José Manuel Albares, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης των αξιών που στηρίζουν την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ισπανίας σε αυτές. Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, κατέστησε σαφές ότι «η Ισπανία θα συνεχίσει να είναι ένας σοβαρός, αυστηρός και υπεύθυνος σύμμαχος» και τόνισε ότι θα συμβάλει με «γενναιόδωρες» συνεισφορές και αυξήσεις στην Άμυνα και την ασφάλεια. Υπό αυτή την έννοια, η Robles εγγυήθηκε ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να επενδύει στην Άμυνα για να εκπληρώσει τη δέσμευση της κυβέρνησης ώστε οι αμυντικές δαπάνες να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ της Ισπανίας το 2029.

Τέλος τόνισε ότι η Ισπανία θα στείλει νέες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία με υλικό για αντιαεροπορική άμυνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος