Μ. Ανατολή: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης – Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει την «χαμηλών τόνων» επίθεση στο Ιράν

Σύνοψη
  • Άλλες πηγές από σραηλινούς αξιωματούχους διαρρέουν στα διεθνή ΜΜΕ ότι επρόκειτο για ένα πρώτο μήνυμα προς το Ιράν, ότι το Ισραήλ μπορεί να το πλήξει ανά πάσα στιγμή
  • Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφεραν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο κατά του Ιράν, στην περιοχή του Ισφαχάν, ισραηλινή επίθεση για την οποία το Τελ Αβίβ είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την Ουάσιγκτον. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε συμμετείχαν και ότι τα πλήγματα του Ισραήλ είναι περιορισμένης κλίμακας σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, όχι πυρηνικούς και κατοικημένες περιοχές.

Από τη στιγμή που το Ιράν δεν επιβεβαιώνει ότι υπήρξε ισραηλινό χτύπημα, μπορεί να γίνει εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα κτύπημα από ιρανικής πλευράς προς το Ισραήλ. Αυτό ίσως δίνει μια διέξοδο και στους δύο: στο μεν Ισραήλ να μην συνεχίσει, στο δε Ιράν ακριβώς να μην απαντήσει και να μείνει το ζήτημα μέχρις εκεί. Πάντως οι σύμμαχοι του Ισραήλ, επισήμως και ανεπισήμως έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση ξανά από το Ιράν, όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου, θα σταθούν δίπλα από το Ισραήλ και πάλι.

Τo Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει επίσημα παρά μονο μέσω Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίοι διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι επρόκειτο για ένα πρώτο μήνυμα προς το Ιράν, ότι το Ισραήλ μπορεί να το πλήξει ανά πάσα στιγμή. Το Ιράν επιβεβαίωσε εκρήξεις στην επαρχία του Ισφαχάν, ωστόσο υποβαθμίζει το περιστατικό και δίνει τη δική του εκδοχή, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση παρά μόνο μια προσπάθεια με mini drones από εισβολείς που τα χειρίζονταν επί ιρανικού εδάφους και τα οποία καταρρίφθηκαν.

Η στάση που τηρούν και οι δύο πλευρές θεωρείται σε ένδειξη ότι επιδιώκουν να απομακρυνθούν από το χείλος του πολέμου μετά τις διεθνείς πιέσεις για αυτοσυγκράτηση. Ιρανικά μέσα μάλιστα μεταδίδουν εικόνες από την πόλη του Ισφαχάν, όπου επικρατεί ηρεμία, ενώ Ιρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεσα αντίποινα. Αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές συστήνουν Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ απλώς «δοκιμάζει τα νερά»

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα πιθανά αντίποινα του Ισραήλ κατά της άνευ προηγουμένου επίθεσης με drone και πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο «το πρώτο στάδιο».

«Η στρατηγική είναι: Μικρή επίθεση για να κάνει το Ιράν να αντιδράσει για μια μεγάλη απάντηση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στον Λίβανο.

ΙΆλλες πηγές από σραηλινούς αξιωματούχους διαρρέουν στα διεθνή ΜΜΕ ότι επρόκειτο για ένα πρώτο μήνυμα προς το Ιράν, ότι το Ισραήλ μπορεί να το πλήξει ανά πάσα στιγμή. 

Ραϊσί: Σε ομιλία του λίγες ώρες μετά δεν έκανε καμία αναφορά στις πρωινές εκρήξεις στο Ισπαχάν

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί εκφώνησε σήμερα το πρωί ομιλία χωρίς να πει λέξη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν λίγες ώρες πριν και τις οποίες οι ιρανικές αρχές δεν συνδέουν με την ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Ο ιρανός πρόεδρος απηύθυνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων στην πόλη Νταμγάν και έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στην τεταμένη διεθνή συγκυρία στην Μέση Ανατολή έπειτα από την ιρανική επίθεση του περασμένου σαββατοκύριακου κατά του Ισραήλ.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου, «δείχνει την κυριαρχία μας, την σιδηρά πυγμή του λαού μας και την ενότητά μας», είπε. «Ολες οι πλευρές του πληθυσμού και όλες οι πολιτικές τάσεις συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η επιχείρηση ενίσχυσε την δύναμη και την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας»

Ο ιρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στις σημερινές εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στην πόλη του Ισπαχάν και τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέσθηκαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ως ισραηλινή επίθεση.

«Οι πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι ακριβείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Χοσεΐν Νταλίριαν.

Ο ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό των συνόρων κατά του Ισπαχάν ή άλλων περιοχών της χώρας».

«Εκαναν μόνο μία αποτυχημένη και ταπεινωτική απόπειρα να πετάξουν drones, τα οποία καταρρίφθηκαν», έγραψε στο Χ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους υπεύθυνους των ενεργειών αυτών.

«Η σημερινή έκρηξη στον ουρανό του Ισπαχάν συνδεόταν με την βολή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας επί ύποπτου αντικειμένου που δεν προκάλεσε ατύχημα ή ζημία», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

«Οι ειδικοί μελετούν τις διαστάσεις του ζητήματος και θα ενημερώσουν αφού λάβουν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

«Είδατε ήδη την αντίδραση του Ιράν», απάντησε ο αρχηγός του στρατού όταν ερωτήθηκε για πιθανή απάντηση της Τεχεράνης.

Βίντεο από το Ισφαχάν δείχνει πορτοκαλί λάμψεις στον νυχτερινό ουρανό 

Στο παρακάτω βίντεο διακρίνεται η αντιαεροπορική άμυνα διακρίνεται πάνω από το Ισφαχάν, λίγο μετά την επιβεβαίωση Αμερικανού αξιωματούχου στο ABC News ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το Ιράν. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, μόνο ένας στόχος χτυπήθηκε στο Ιράν.

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Καμία ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος