Live – Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία – Εμμένει στους στόχους του ο Πούτιν

Ενδέκατη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να σφίγγει τον κλοιό σε όλα τα μέτωπα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», σύμφωνα με το Παρίσι. Άλλωστε μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη».

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν σήμερα ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική. Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χάρκοβο, παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Στα ανατολικά

Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί.

Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.

Στο Κίεβο και τον βορρά

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες. Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

Live – Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία – Εμμένει στους στόχους του ο Πούτιν
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Στο νότο

Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Η κατάληψη της πόλης αυτής θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σήμερα το απόγευμα σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Στα δυτικά

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα. Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Τουλάχιστον 364 οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.

Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά ατα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θανάτοι και 52 τραυματισμοί, σχετικά με τα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο, οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της. Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Live – Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία – Εμμένει στους στόχους του ο Πούτιν
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επιβεβαιώνει ότι μεταξύ των πολιτικών στόχων που επλήγησαν είναι νοσοκομεία και ασθενοφόρα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε μέσα από ακόμα ένα δραματικό μήνυμά του, άπαντες να αντισταθούν με κάθε μέσο, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για την Οδησσό.

Ανησυχία για το χτύπημα στο Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τις πληροφορίες ότι χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια οδομαχιών από σφαίρες, το κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη, όπου στεγάζεται το ελληνικό Προξενείο.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών από τον οποίο ζήτησε τη βοήθειά του για την ασφάλεια του Έλληνα πρόξενου καθώς και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ.

Live – Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία – Εμμένει στους στόχους του ο Πούτιν
(AP Photo/Bernat Armangue)

Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για την φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Ρωσία πάντως αρνείται τις κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δύο αεροπορικές βάσεις των ουκρανικών δυνάμεων, κάτι που εκλαμβάνεται ως ξεκάθαρη προσπάθεια από μέρους της να περιορίσει τις δυνατότητες της ουκρανικής αεράμυνας.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε Ουκρανούς εξτρεμιστές για το συμβάν στις 3 Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ρώτησε τηλεφωνικά τον Πούτιν για την φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την πρόκληση από Ουκρανούς ριζοσπάστες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το Κρεμλίνο. «Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά».

Το προσωπικό του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, συνεχίζει να τον λειτουργεί αλλά είναι πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επικαλούμενη την ενημέρωση που είχε από τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι ο Πούτιν «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Live – Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία – Εμμένει στους στόχους του ο Πούτιν
(Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)

Διπλωματικός “πυρετός” για την Ουκρανία

Με φόντο τις φλόγες του πολέμου η διεθνής κοινότητα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί διπλωματική λύση.

Οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό τους σε μία προσπάθεια να τον πείσουν να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός, διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και ειρηνική επίλυση της κρίσης. Το Κρεμλίνο με ανακοίνωσή του διαμήνυσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα σταματήσει μόνο αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας.

Σε μία προσπάθεια να συνδράμουν την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσαν ότι επεξεργάζονται το ενδεχόμενο αποστολής πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών, αρκεί η Βαρσοβία να συμφωνήσει. Και δεσμεύτηκε εκ νέου η Ουάσιγκτον να συνεχίσει να συντονίζει τις κινήσεις της με τους συμμάχους της έναντι της ρωσικής εισβολής. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Live – Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία – Εμμένει στους στόχους του ο Πούτιν
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πρόκειται να συζητήσει σήμερα κυρίως για την κρίση στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται μια έρευνα για το αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και σαφής έρευνα για αυτό το ζήτημα», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο CNN.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Live – Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία – Εμμένει στους στόχους του ο Πούτιν

Θρίλερ με νεκρό διαπραγματευτή στην Ουκρανία

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής πυροβολήθηκε πριν από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών Μόσχας και Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου εν μέσω ισχυρισμών ότι ήταν κατάσκοπος των Ρώσων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο Ντένις Κιρέεφ, 45 ετών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την «υπεράσπιση του έθνους». Μετά το θάνατό του μάλιστα, η ουκρανική κυβέρνηση τον αποκάλεσε «ήρωα», αλλά βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας αφού αντιστάθηκε στη σύλληψη ως ύποπτος για «προδοσία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος