Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν -«Στον αέρα» η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Η κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη διεκόπη για μία ακόμη φορά καθώς οι δύο πλευρές άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας στην πόλη, εν μέσω πληροφοριών για χτύπημα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο κλοιός γύρω από το Κίεβο σφίγγει με το Ιρπίν να βομβαρδίζεται και τους Ουκρανούς να παραδέχονται σημαντικές ζημιές στρατιωτικές και άλλες σημαντικές υλικοτεχνικές υποδομές σε αρκετές περιοχές.

Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με το Reuters, κάνουν αναφορά για τη δυσκολία υλοποίησής της κατάπαυσης πυρός στην Μαριούπολη, καθώς η συμφωνία φαίνεται ότι «τορπιλίζεται» για μία ακόμη φορά.

Το αεροδρόμιο Βινίτσια κατεστράφη ολοσχερώς

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Oδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. “Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου”, είπε. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ότι ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια.

«Μόλις ενημερώθηκα για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Βινίτσια», μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 370.000 κατοίκων, είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοκλήση στο Telegram. «Το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε. Tην ίδια ώρα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν φωτογραφίες από απόστρατους Βρετανούς πεζοναύτες που έφτασαν στη χώρα για να πολεμήσουν τους Ρώσους.

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν -«Στον αέρα» η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Το δημοτικό συμβούλιο της ουκρανικήςMαριούπολης είχε ανακοινώσει ότι από τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) θα ξεκινούσε νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες. Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, εφόσον διατηρηθεί, θα ολοκληρωθεί στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής.

Aπειλείται το Κίεβο –  Μεγάλες καταστροφές

Στο μεταξύ συνεχίζεται, με μεγάλη σφοδρότητα, η επιθετικότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία που πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο Κίεβο. Την ίδια ώρα μεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε το Ισραήλ με την κινητικότητα που παρατηρείται σε διπλωματικό επίπεδο να είναι μεγάλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο μεταξύ, έχει επιβεβαιώσει “αρκετές” επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Τι καταγγέλλει ο δήμαρχος Μαριούπολης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ χθες εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο ολιγόωρης κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης στην οποία ζουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε. Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός, αργά αλλά σταθερά προελαύνει καταλαμβάνοντας χωριά και πόλεις. Τη νύχτα, σύμφωνα με τον Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους. Ο ουκρανικός στρατός, που αμύνεται με όσα μέσα διαθέτει, προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν -«Στον αέρα» η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη
(AP Photo, File)

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.

«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη. Οι πληροφορίες που έδωσε ο αξιωματούχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

H υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ότι πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο.

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν -«Στον αέρα» η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την Κυριακή αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

“Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας”, πρόσθεσε. Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν -«Στον αέρα» η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη
Ουκρανός στρατιωτικός σε σημείο ελέγχου. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Στο μεταξύ το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Χθες Σάββατο η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ωστόσο το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού δεν έχει ανακοινώσει τα θύματα από την ουκρανική πλευρά.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Αντισταθείτε!

Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά από ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον προεδρο των ΗΠΑ κάλεσε τους Ουκρανούς να αντισταθούν με όποιο μέσο διαθέτουν.

“Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη», τόνισε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό.

«Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία», τόνισε αρχικά στο νέο του μήνυμα και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πίστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».

Μεσολαβητική πρωτοβουλία από το Ισραήλ

Στο μεταξύ στο επίπεδο της διπλωματίας ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησε για τη σύρραξη στην Ουκρανία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία. To Σάββατο είχε συνομιλία και με τον Ζελένσκι.

«Στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν στη Μόσχα». Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αν και προσπάθειες γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα τυχόν αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αίτημα που έθεσε πολύ πιεστικά το Κίεβο αλλά το NATO και οι ΗΠΑ απέρριψαν.

Δείτε επίσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος