Λευκορωσία: Εκλογές «παρωδία» με τον Λουκασένκο να δηλώνει υποψηφιότητα για 7η προεδρική θητεία

Ανήμερα των βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίσθηκαν «παρωδία από την εξόριστη αντιπολίτευση της Λευκορωσίας μέχρι και την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έκανε γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος για έβδομη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2025.

«Πείτε το σε όλους ότι θα είμαι υποψήφιος» το 2025, δήλωσε ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994.

Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές. Οι εξόριστοι ηγέτες της κάλεσαν τον πληθυσμό να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, ωστόσο φοιτητές, συνταξιούχοι και γυναίκες δηλώνουν ότι «υποχρεώθηκαν» να προσέλθουν στις κάλπες.


Η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, η οποία βρίσκεται εξόριστος στη γειτονική Λιθουανία από το 2020, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. «Δεν υπάρχουν άτομα στο ψηφοδέλτιο που θα πρόσφεραν πραγματικές αλλαγές, επειδή το καθεστώς επέτρεψε μόνο σε μαριονέτες που είναι κατάλληλες για αυτό να λάβουν μέρος», είπε σε βιτεοσκοπημένο μήνυμα.

Η ψηφοφορία της Κυριακής είναι η πρώτη στη Λευκορωσία μετά την επίμαχη ψηφοφορία του 2020 που έδωσε στον Λουκασένκο την έκτη θητεία του στην εξουσία και προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου κύμα μαζικών διαδηλώσεων. Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι συνελήφθησαν. Χιλιάδες ξυλοκοπήθηκαν υπό την κράτηση της αστυνομίας και εκατοντάδες ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις έκλεισαν και τέθηκαν εκτός νόμου.

«Είναι αδύνατη η οργάνωση ελεύθερης ψηφοφορίας σε κλίμα φόβου και με περισσότερους από 1.400 πολιτικούς κρατούμενους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στην πλατφόρμα Χ.

Η Λευκορωσία έχει γίνει στόχος δυτικών κυρώσεων, είναι απομονωμένη στην διεθνή σκηνή, αλλά είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, την οποία διευκόλυνε για να εξαπολύσει από το έδαφός της την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2024.

«Θα είμαστε πάντα με την Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, που εξαρτάται από την πολιτική και οικονομική στήριξη του Κρεμλίνου.

Για πρώτη φορά αφαιρέθηκαν οι κουρτίνες από τους εκλογικούς θαλάμους στα εκλογικά τμήματα και απαγορεύτηκε στους ψηφοφόρους να φωτογραφίζουν τα ψηφοδέλτιά τους. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020, ακτιβιστές ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους να φωτογραφίσουν τις κάλπες τους σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις αρχές από το να χειραγωγήσουν την ψήφο υπέρ του Λουκασένκο.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος