Λα Πάλμα: Λάβα από το ηφαίστειο κατευθύνεται στις ακτές – 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους (video)

Η εντυπωσιακή έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων συνεχίζει  να εκτοξεύει φωτιά, λάβα και τέφρα στην ατμόσφαιρα και το έδαφος του νησιού και η λάβα κατευθύνεται προς τις ακτές του.

Το ποτάμι της λάβας ρέει προς δύο κατευθύνσεις, προς ένα χωριό της περιοχής, αλλά και προς τη θάλασσα, κινούμενο, κατά τις μετρήσεις, με 700 μέτρα την ώρα.

Η λάβα αναμένεται να φθάσει στη θάλασσα γύρω στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, όπως δήλωσε ο περιφερειακός ηγέτης Άνχελ Βίκτορ Τόρες. Το φαινόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικά αέρια, καθώς το τετηγμένο πέτρωμα κρυώνει γρήγορα, αλλά και να μειώσει την ορατότητα στη θάλασσα.

«Παραμένει ενεργό και θα συνεχίσει να είναι ενεργό για τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με επικεφαλής της περιοχής, ηφαιστειολόγους και αξιωματούχους της αρχής Πολιτικής Προστασίας.

Ο δήμαρχος του Ελ Πάσο, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, αναφέρει στην ισπανική τηλεόραση, πως στο χωριό του, η λάβα ύψους πολλών μέτρων έχει προκαλέσει καταστροφές σε περίπου 20 σπίτια.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι που ζουν σε οικισμούς κοντά στην Κούμπρε Βιέχα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα τους σε εγκαταστάσεις που είχε ετοιμάσει ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέβαλε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για την Διάσκεψη του ΟΗΕ, ταξίδεψε αργά το βράδυ στην Λα Πάλμα και υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά την καταμέτρηση των υλικών ζημιών οι κάτοικοι θα λάβουν αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν. «Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών. Είμαστε προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της έκρηξης. Έχουμε ενεργοποιήσει τα πάντα » δήλωσε από το κέντρο επιχειρήσεων της Λα Πάλμα.

Σύμφωνα με τον Νεμέσιο Πέρεθ, διευθυντή του Ηφαιστειολογικού Ινστιτούτου των Καναρίων Νησιών σε συνέντευξη του στην Cadena SER: “ Οι επιστήμονες θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περίπου την διάρκεια της έκρηξης η οποία θα εξαρτηθεί από την ποσότητα μάγματος που έχει συσσωρευτεί στη «δεξαμενή» του ηφαιστείου. Η δεξαμενή αυτή μπορεί να έχει βάθος τρία ή πέντε χιλιόμετρα και να συνδέεται με μία άλλη δεξαμενή 20 ή 30 χιλιόμετρα μακριά, οπότε η ανατροφοδότηση από αυτήν που είναι βαθύτερα στην πιο ρηχή, θα μπορούσε να κάνει την έκρηξη να επιμηκυνθεί”, πρόσθεσε.

Ο Πέρεθ εξήγησε ότι για να προβλεφθεί το τέλος της έκρηξης, είναι απαραίτητο να μελετηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου που έχουν καταγραφεί. “Την πρώτη ημέρα έχουμε υπολογίσει μεταξύ 6.000 και 9.000 τόνων και μια πτωτική τάση τους θα είναι ενδεικτική ότι η έκρηξη μειώνεται. Όταν περάσουν 48 ημέρες χωρίς καμία εκπομπή, μπορούμε να θεωρήσουμε την έκρηξη περατωμένη”, δήλωσε ο Περέθ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Τερέσα Ροντρίγκεθ , δήλωσε πριν από λίγο ότι το ταξίδι του Σάντσεθ στις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την πορεία της ηφαιστειακής έκρηξης.

Στο μεταξύ λόγω του πυκνού καπνού και της ηφαιστειακής τέφρας ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις προς την Λα Πάλμα, Γκομέρα και Τενερίφη.

Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Σχετική είδηση: Ισπανία: Εξεράγη το ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα, στα Κανάρια (video)

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος