Ισπανία: Εξεράγη το ηφαίστειο στη νήσο Λα Πάλμα, στα Κανάρια (video)

Επί ποδός είναι οι αρχές της νήσου Λα Πάλμα της Ισπανίας έπειτα από μια εβδομάδα έντονης σεισμικής δραστηριότητας η οποία κατέληξε, σήμερα, στην έκρηξη του ηφαιστείου στο Εθνικό Πάρκο Κούμπρε Βιέχα.

Αφότου οι επιστήμονες κατέγραψαν μια σειρά 4.000 σεισμικών δονήσεων μεγέθους έως 3,8 βαθμών, οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κίτρινο συναγερμό για το ενδεχόμενο έκρηξης στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι ευάλωτοι άνθρωποι και ζώα απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Λας Μάντσας, Φουενκαλιέντε, Λα Μπομπίγια, Ελ Ρέμο και Πουέρτο Νάος, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων. Ο κίτρινος συναγερμός, είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στο σύστημα προειδοποίησης των τεσσάρων βαθμίδων.

Ο στρατός επίσης κινητοποιήθηκε για να βοηθήσει στην επιχείρηση εκκένωσης, ωστόσο οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για τη γενική απομάκρυνση έως και 35.000 ανθρώπων, που ζουν κοντά στο ηφαίστειο.

«Οι σεισμοί είναι ολοένα και ισχυρότεροι και το μάγμα πιέζει σταθερά προς την επιφάνεια. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μια έκρηξη», δήλωνε ο εκπρόσωπος τύπου του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων η οποία τελικά συνέβη σήμερα Κυριακή στέλνοντας στάχτη πυκνό καπνό σε ύψος χιλομέτρων.

Δείτε το βίντεο

Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά στο φαινόμενο και είναι έτοιμη για άμεση εκκένωση και άλλων περιοχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος