Κρεμλίνο: Εφικτή η συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μόνο αν έχουν επιτευχθεί ορισμένες συμφωνίες

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν πρώτα σε «συμφωνία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν διευκρίνισε ποιες συμφωνίες θα απαιτούνταν από την πλευρά της Ρωσίας.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για ειρήνευση στην Ουκρανία, αλλά με συμφωνία για την μεγαλύτερη έως σήμερα ανταλλαγή αιχμαλώτων, ολοκληρώθηκαν οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη. «Θέλουμε ο επόμενος γύρος να είναι σε επίπεδο ηγετών», δήλωσε η ουκρανική αντιπροσωπεία, ενώ το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία ότι εγείρει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις καθώς φέρεται να ζήτησε εδάφη τα οποία δεν έχει καταλάβει. 

Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι δεν έχουν συναντηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι για την Ρωσία υπάρχει θέμα εκπροσώπησης της Ουκρανίας, δεδομένου ότι θεωρεί πως ο Ζελένσκι δεν είναι εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε σε πιθανή συζήτηση Πούτιν – Τραμπ. «Αν θεωρηθεί χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση, θα το ανακοινώσουμε», απαντώντας έτσι και στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταλήξει ο ίδιος σε συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά στον πόλεμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News, στη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα φέρεται να απείλησε την Ουκρανία με αιώνιο πόλεμο αν δεν συμφωνήσει στις απαιτήσεις της.

Πεσκόφ: Να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων πριν το σχεδιασμό νέων συνομιλιών

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν μια συμφωνημένη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και να καταλήξουν σε όρους κατάπαυσης του πυρός, προτού σχεδιάσουν νέες συνομιλίες.

«Προς το παρόν, πρέπει να κάνουμε αυτό που οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν χθες» στην Τουρκία -τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μετά από τρία και πλέον χρόνια- δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά από ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν σχέδια για δεύτερο γύρο συνομιλιών.

«Αυτό, φυσικά, σημαίνει πρώτα και κύρια να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή 1.000 για 1.000 αιχμαλώτων πολέμου».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα, όταν υπογράφονται έγγραφα στα οποία οι αντιπροσωπείες έχουν συμφωνήσει, το βασικό και θεμελιώδες πράγμα για εμάς παραμένει ποιος ακριβώς θα υπογράφει αυτά τα έγγραφα εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς».

Ο Πεσκόφ δεν επεκτάθηκε περαιτέρω σε αυτό το σχόλιο. Ο Πόυτιν έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως προέδρου, διότι η θητεία του στη θέση αυτή έληξε πέρυσι.

Η Ουκρανία, που τελεί υπό στρατιωτικό νόμο καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι της Ρωσίας, δεν έχει ορίσει μια ημερομηνία για νέες εκλογές.

Ρωσική επίθεση σε ουκρανικό λεωφορείο μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών

Ρωσικό πλήγμα σε μικρό λεωφορείο που μετέφερε πολίτες στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα, την επομένη συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών που δεν οδήγησαν στην επίτευξη εκεχειρίας.

«Εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε λεωφορείο κοντά στην Μπιλοπίλια, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας τέσσερις», δήλωσε μέσω Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας Σούμι.

Το όχημα «κατευθυνόταν προς το Σούμι», δήλωσε η ίδια πηγή, η οποία νωρίτερα κατήγγειλε την «κυνική επίθεση από την πλευρά των Ρώσων σε λεωφορείο που μετέφερε πολίτες».

Η ουκρανική αστυνομία ανήρτησε φωτογραφίες από ένα σκούρο μπλε επιβατικό βαν που ήταν σχεδόν κατεστραμμένο, με διαλυμένη οροφή και σπασμένα παράθυρα.

Την ίδια ώρα, ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν οικισμό στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες για το ουκρανικό στην Κωνσταντινούπολη

Χρειάστηκαν τρία χρόνια πολέμου για να βρεθούν στον ίδιο χώρο οι αντιπροσωπείες Ρωσίας – Ουκρανίας για απευθείας συνομιλίες σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και χωρίς χειραψίες πριν την έναρξη, με τον οικοδεσπότη Χακάν Φιντάν να μιλά για μια σημαντική ευκαιρία για να γίνει η αρχή.

Οι δύο πλευρές έφτασαν στην αίθουσα με εκ διαμέτρου αντίθετους στόχους.

Για την Ουκρανία, προτεραιότητα ήταν η 30ήμερη κατάπαυση του πυρός και για τη Ρωσία να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν διακοπεί το 2022 και να συζητηθούν οι ριζικές αιτίες της διαμάχης.

«Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι εκτός πραγματικότητας και ξεπερνούν κάθε όριο σε αυτά που έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα.

Περιλαμβάνουν τελεσίγραφα για να αποσυρθεί η Ουκρανία από τα εδάφη της, για να γίνει κατάπαυση και θέτουν και άλλες απαγορευτικές προϋποθέσεις στο τραπέζι», αναφέρει Ουκρανός αξιωματούχος.

Αγνοώντας τις παραινέσεις όλων να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεδιάσκεψη την ώρα εκείνη στο Κρεμλίνο με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ενώ Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην Αλβανία, ζητώντας για ακόμη μια φορά κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν και επαναλαμβάνοντας πως ο Πούτιν φοβήθηκε να τον συναντήσει.

Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου, Ζέτα Κονταξή

Πηγή: ΕΡΤΝews, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος