Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση οικονομία και δημοφιλία Ερντογάν

Στα 20 χρόνια της πολιτικής του κυριαρχίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται πλέον αντιμέτωπος με την ήττα, καθώς ένα χρόνο πριν τις εκλογές φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ο ίδιος επιμένει πως για τα προβλήματα στο εσωτερικό φταίνε οι διαδηλώσεις και οι κερδοσκόποι.

Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στη δεύτερη θέση όποιον αντίπαλο και να αντιμετωπίσει. Μάλιστα η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν απέναντί του έχει τους δύο Δημάρχους, τον Μανσούρ Γιαβάς, της Άγκυρας και τον Εκρέμ Ιμάμογλου της Κωνσταντινούπολης.

Και βέβαια χάνει και από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακόμη και στον πρώτο γύρο.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τα προβλήματα καταφεύγοντας στον λαϊκισμό δεν αποδίδουν. Η πραγματικότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει να καταφύγουμε σε πολιτικές ψευδαισθήσεις», δηλώνει ο επικεφαλής εταιρείας δημοσκοπήσεων Μουράτ Γκεζιτζί.

Η οικονομία καταρρέει και ο κόσμος φαίνεται να είναι στα όριά του. Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσαν και τα 5ετη ασφάλιστρα κινδύνου για τη χρεωκοπία της Τουρκίας, με τους επενδυτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση. Τα CDS έφτασαν τις 837 μονάδες, στην υψηλότερη τιμή εδώ και 19 χρόνια.

Αν και υπάρχει η φημολογία για πρόωρες εκλογές, αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα τον συνέφερε.

Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Για τον Ερντογάν έχουν μεγάλη συμβολική σημασία και όπως όλα δείχνουν θα είναι για εκείνον και ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος