Δημοσκοπήσεις – κόλαφος για τον Ερντογάν: Χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο στις εκλογές στην Τουρκία

Με τη σκιά μιας συντριπτικής ήττας στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δύο σημαντικές δημοσκοπήσεις καταγράφεται εμφανώς αποδυναμωμένος. Και οι δύο προβλέπουν πως ο Ερντογάν θα χάσει και στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από οποιονδήποτε αντίπαλο κατέβει απέναντί του.

Οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα εμφανίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν να έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και να ηττάται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023.

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα της εταιρείας Metropoll, ο Ερντογάν υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και ηττάται στον δεύτερο γύρο. Έτσι στο δεύτερο γύρο, ο νυν πρόεδρος θα συγκέντρωνε μόνο 36,4% απέναντι στον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς που θα συγκέντρωνε 50,3%. Θα αποσπούσε ποσοστό 39,4% έναντι του δημάρχου  Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που θα λάμβανε 46,7%. Απέναντι στην αρχηγό του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ η οποία θα συγκέντρωνε 43,2% ο Ερντογάν θα λάμβανε μόνο 40,9% και έναντι του Κεμάλ Κιλιτζντάρογου που θα έπαιρνε 42,7% ο Ερντογάν θα έπαιρνε μόνο 40,5%.

Παρόμοια αποτελέσματα εμφανίζει και η δεύτερη έρευνα της εταιρείας Γιαζιτζί. Αν υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν θα ήταν ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, στον πρώτο γύρο ο Κιλιτσντάρολογου θα έπαιρνε 44,7% και ο Ερντογάν 41,2%. Στο δεύτερο γύρο θα συγκέντρωνε ο Κιλιτσντάρογλου 52,6%, ενώ ο Ερντογάν 47,4%, ανεξάρτητα αν οι εκλογές γίνονταν πρόωρα ή στην ώρα τους.

Στην ίδια έρευνα σε ερώτηση «Ποιος θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας», το 51,6% απάντησε «η συμμαχία της αντιπολίτευσης», ενώ την κυβερνητική συμμαχία επέλεξε μόνο 48,4%. Για το αν θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει σε κοινοβουλευτικό σύστημα, το 55,3% απάντησε «Ναι», και το 44,7% απάντησε «Όχι».

Ο επικεφαλής της εταιρείας Μουράτ Γκεζιτζί στην αποτίμησή του για την έρευνα θεωρεί ότι «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τα προβλήματα καταφεύγοντας στον λαϊκισμό δεν αποδίδουν. Η πραγματικότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει να καταφύγουμε σε πολιτικές ψευδαισθήσεις. Ο κόσμος, που ορίζει την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, θα μετατρέψει την οργή του σε ψήφο αντίδρασης ενάντια στην κυβέρνηση που δεν την ακούει, την κοιτάζει υποτιμητικά και αγνοεί τα προβλήματα. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον πιο κλονισμένη από ποτέ».

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος