The Times: Κοντά σε συμφωνία Βρυξέλλες και Λονδίνο για της προμήθειες εμβολίων (video)

Εως αύριο Λονδίνο και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία για τις προμήθειες των εμβολίων αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Times. Οι διαπραγματεύσεις είναι πυρετώδεις ώστε να αποσυρθεί η απειλή της ΕΕ να διακόψει τις προμήθειες.

Μετά από μια εβδομάδα έντονου διπλωματικού παρασκήνιου, οι δύο πλευρές αναμένεται να συνάψουν συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο με την οποία η ΕΕ θα αποσύρει την απειλή της να απαγορεύσει την εξαγωγή εμβολίων της Pfizer-BioNTech στη Βρετανία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Times. Σε αντάλλαγμα, η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να παραιτηθεί από ορισμένες μακροπρόθεσμες προμήθειες σε σχέση με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca που επρόκειτο να εξαχθεί από την Ολλανδία.

Ανώτερες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι μυστικές συνομιλίες, που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο από τον πρώην πρεσβευτή της ΕΕ Σερ Τιμ Μπάροου βοήθησαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές με αποτέλεσμα χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να εγκρίνει τις μονάδες παραγωγής των εμβολίων δηλαδή το εργοστάσιο παραγωγής Halix στην Ολλανδία για το εμβόλιο της AstraZeneca και μια εγκατάσταση στο Mάρμπουργκ της Γερμανίας που παράγει τα εμβόλια της BioNTech / Pfizer.

Η εφημερίδα επισημαίνει την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τις παραδόσεις το δεύτερο τρίμηνο και να επιταχύνει τον αργό ρυθμό εμβολιασμού στις χώρες της Ένωσης. Όμως η προβληματική διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη οδήγησε σε διαμάχη με τη Βρετανία, η οποία εισήγαγε 21 εκατομμύρια δόσεις που παρήχθησαν στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι έκανε καλύτερη δουλειά διαπραγματευόμενη αποτελεσματικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Βρετανία περισσότεροι από 29 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος