Ταϊλάνδη: Οι πρώτες εικόνες των παιδιών-Δάκρυα χαράς και ανακούφιση (video)

Στην Ταϊλάνδη, τέλος δεν έχουν οι πανηγυρισμοί, ενώ έγινε γνωστό ότι τα τελευταία παιδιά και οι διασώστες πρόλαβαν να βγουν από τη σπηλιά λίγο πριν σπάσει η κεντρική αντλία που απομάκρυνε τα νερά και αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι η στάθμη. Οι “αγριόχοιροι” και ο προπονητής τους βρίσκονται στο νοσοκομείο από όπου δόθηκαν και οι πρώτες φωτογραφίες στη δημοσιότητα.

Το θρίλερ στην Ταϊλάνδη που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης είχε αίσιο τέλος. Τα 12 παιδιά, «Οι Αγριόχοιροι» όπως είναι το όνομα της ομάδας και ο προπονητής τους βγήκαν σώοι από την πλημμυρισμένη σπηλιά όπου είχαν εγκλωβιστεί από τις 23 Ιουνίου. Σύμφωνα με αξιωματούχο των υγειονομικών υπηρεσιών, τα παιδιά και ο προπονητής τους έχασαν βάρος αλλά είναι καλά στην υγεία τους.

Ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ βγήκαν από τις πλημμυρισμένες στοές “κοιμισμένα” πάνω σε φορεία, αποκάλυψε σήμερα ένας από τους διασώστες, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που συμμετείχε στην επιχείρηση.

“Ορισμένα κοιμούνταν, άλλα κουνούσαν τα δάχτυλά τους ζαλισμένα. Αλλά ανέπνεαν” είπε ο Τσαϊγανάντα Πιρανάρονγκ, ο τελευταίος δύτης που βγήκε από τη σπηλιά μετά τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Ο προπονητής ποδοσφαίρου έβαζε πάντα πάνω από τον εαυτό του τους παίκτες του. Ο Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ περίμενε να βγει τελευταίος μέσα στο υγρό, σκοτεινό θάλαμο, όπου ο ίδιος μαζί με τα 12 αγόρια ήταν εγκλωβισμένοι επί δύο εβδομάδες.

Άγνωστο παραμένει, όπως σημειώνει η Guardian, αν επρόκειτο για δική του απόφαση ή για απόφαση των δυτών που πραγματοποίησαν την επιχείρηση διάσωσης, αλλά όσοι τον γνωρίζουν δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο άνθρωπος που ξέρουν ως “Ρι Εκ” (Αδελφός Εκ) θα έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι η ομάδα του θα έβγαινε πρώτη, σώα και αβλαβής από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.

“Μετά το παιχνίδι, μας άφηνε πάντα εμάς πρώτους να πίνουμε νερό και εκείνος έπινε τελευταίος”, δήλωσε ο 13χρονος Σονγκπόλ Κανταγουόνγκ, ο οποίος έκανε προπονήσεις με τους Αγριόχοιρους στις 23 Ιουνίου, την ημέρα που ο προπονητής και 12 από τους συμπαίκτες του εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο. Ο Σονγκπόλ δεν τους ακολούθησε στην περιπέτεια γιατί δεν είχε μαζί του το ποδήλατό του για να φτάσει στο σπήλαιο.

Ένα γράμμα που έγραψε μέσα από το σπήλαιο και παρέδωσε στους γονείς των παικτών της ομάδας την περασμένη εβδομάδα, ο Τσάνταγουονγκ, ο οποίος είναι τα τελευταία τρία χρόνια και πλέον προπονητής της ομάδας, ζητούσε συγγνώμη και δεσμευόταν ότι θα φροντίζει τα παιδιά. Οι γονείς του απάντησαν ότι δεν θα πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό του και τον καθησύχασαν ότι δεν έχουν θυμώσει μαζί του.

Τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης εξήραν τον χαρακτήρα του “Αδελφού Εκ” αναφέροντας ότι στο παρελθόν είχε χειροτονηθεί βουδιστής μοναχός και ότι από τότε που εγκατέλειψε τον μοναστισμό πέρασε μεγάλο διάστημα φροντίζοντας την γιαγιά του.

Στη διάρκεια της πολυήμερης επιχείρησης διάσωσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η παρουσία του προπονητή στο σπήλαιο υπήρξε πηγή παρηγοριάς για τα παιδιά.

“Ο προπονητής τους συμβουλεύει να ξαπλώνουν, να κάνουν διαλογισμό, να προσπαθούν να μη κουνιούνται τόσο πολύ, να μη σπαταλούν την ενέργειά τους. Και φυσικά, με τον διαλογισμό, παραμένουν σε εγρήγορση όλη την ώρα, ώστε το μυαλό τους να μη σκέφτεται άλλα πράγματα”, είπε ο αντιστράτηγος της αστυνομίας Γουερατσόν Σουκονταπατριπάκ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν έπλεξε ιδίως το εγκώμιο του Αυστραλού Ρίτσαρντ “Χάρι” Χάρις, που είναι αναισθησιολόγος και δύτης. Χωρίς αυτόν “δεν θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση”, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο Αυστραλός γιατρός μόλις βγήκε από την επική επιχείρηση πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του.

Ο επικεφαλής της μονάδας των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού που επέβλεψε όλη την επιχείρηση, υποναύαρχος Απακόρν Γιουκονγκάε, χαιρέτισε επίσης τη διεθνή συνεργασία που οδήγησε σε αυτή την επιτυχία. “Δεν είμαστε ήρωες. Η αποστολή ήταν επιτυχής χάρη στη συνεργασία όλων. Για αυτό εκπαιδευόμαστε. Το Ναυτικό έχει ένα σύνθημα: Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν”, τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ1, Τhe Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ
επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος