Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επική επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Ταϊλάνδη – Οι ήρωες (video)

Το θρίλερ στην Ταΐλάνδη που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης είχε αίσιο τέλος.Τα 12 παιδιά, οι αγριόχοιροι όπως είναι το όνομα της ομάδας και ο προπονητής τους βγήκαν σώοι από την πλημμυρισμένη σπηλιά όπου είχαν εγκλωβιστεί απο τις 23 Ιουνίου.Οι εικόνες και οι μαρτυρίες για αυτό τον άθλο που ολοκληρώθηκε χάρις στην τεχνολογία,την αυταπάρνηση και την αλληλεγγύη συγκλονίζουν. Η ομάδα των “Αγριόχοιρων” τελικά τα κατάφερε καθώς ολοκληρώθηκε με απόλυτη ψυχραιμία και χειρουργική ακρίβεια ο απεγκλωβισμός του τελευταίου παιδιού του “Τιτάνα” όπως τον αποκαλούν και του προπονητή τους, από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης.

Η παγκόσμια κοινότητα γονατίζει μπροστά στο θαύμα της ζωής και στην επικών διαστάσεων επιχείρηση απεγκλωβισμού τους, που κατέδειξε ότι η ανθρωπότητα όταν συνεργάζεται μπορεί να κάνει και την ελάχιστη ελπίδα να ζωντανέψει.

Τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους απεγκλωβίστηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, ανακοινώθηκε επισήμως από τις ειδικές δυνάμεις (SEALS) του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά από αυτή την μεγάλη και ριψοκίνδυνη επιχείρηση που χωρίστηκε σε 3 φάσεις και διήρκησε τρεις ημέρες, από την Κυριακή μέχρι και σήμερα… “Η αποστολή εξετελέσθη”. Η επική ομάδα “Οι Αγριόχοιροι” μαζί με τον προπονητή τους είναι πλέον σώοι από το πλημμυρισμένο σπήλαιο αφού πέρασαν 17 δραματικά μερόνυχτα μέσα σε αυτό το επικίνδυνο και αφιλόξενο περιβάλλον.

Νωρίς το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση και με την διάσωση του γιατρού και των συναδέλφων του που έμειναν μέσα στο σπήλαιο μαζί με τα παιδιά για 10 ημέρες, μετά τον εντοπισμό τους από τις αρχές.

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.

Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης επισκέφθηκε την περιοχή και αφού ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη, διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα παιδιά είχαν ναρκωθεί κατά την επιχείρηση διάσωσης. Όπως είπε “ο γιατρός τούς έδωσε αγχολυτικά προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του απεγκλωβισμού”.

Κανένα από τα παιδιά δεν είχε κολυμπήσει κατά το παρελθόν, κανένα από τα παιδιά δεν ήξερε κολύμπι, κανένα δεν είχε έρθει σε επαφή με την θάλασσα, οπότε όταν τους ζήτησαν να κάνουν κατάδυση, έκαναν το ακατόρθωτο, το αδιανόητο για τις παιδικές του δυνάμεις.

Η σημερινή επιχείρηση, που διήρκησε εννέα ώρες, έγινε κατά περιόδους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς έβρεχε περιστασιακά καταρρακτωδώς, χωρίς ωστόσο τα νερά της βροχής να επηρεάσουν την στάθμη του νερού.

https://twitter.com/jasmina_kapic/status/1016635385076768770

Την παγκόσμια αυτή επιχείρηση απεγκλωβισμού, ένας καλλιτέχνης αποτύπωσε σε ένα σκίτσο που συγκινεί όπως ανακοίνωσε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook η ταϊλανδέζικη μονάδα SEAL και όπου η ομάδα ποδοσφαίρου, ο προπονητής τους, όλοι οι διασώστες  και τα ΜΜΕ έχουν ρόλο σε αυτό.

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επική επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Ταϊλάνδη – Οι ήρωες (video)

Οι ήρωες της Ταϊλάνδης

Οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση μετριάζονται από τη θλίψη για την απώλεια ενός πρώην δύτη του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού του Saman Gunan ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού των παιδιών μέσα στο σπήλαιο.

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επική επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Ταϊλάνδη – Οι ήρωες (video)
(AP Photo)

Aυτός είναι ο Richard Harris ο Αυστραλός γιατρός υπεύθυνος για την αξιολόγηση της ομάδας και το συντονισμό της επιχείρησης.

Πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τη διάσωση και επέλεξε την σειρά διάσωσης. Είναι αναισθησιολόγος και έχει 30 σπηλαιοκαταδύσεις.

Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραμάτισαν οι John Volanthen, Rick Stanton οι οποίοι κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ σπηλαιοκατάδυσης μήκους 8.200 μέτρων και οι οποίοι γνώριζαν καλύτερα το σπήλαιο καθώς κατά το παρελθόν το είχαν χαρτογραφήσει καθώς και ο Φιλανδός επαγγελματίας σπηλαιοδιασώστης εκπαιδευτής Μίκο Πάσι.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί είναι ο Ταϊλανδός γιατρός  Dr. Park Loharachun ο οποίος έμεινε μαζί με τα παιδιά από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού τους. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης έστειλαν περισσότερα από 1000 στελέχη τους για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Ένας γιατρός και όλοι οι δύτες της επίλεκτης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού SEAL εξήλθαν επίσης από το σπήλαιο και είναι ασφαλείς, είπε ο αρχηγός της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

https://twitter.com/tagabhishek/status/1016675326863085568

Συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια ήταν και ο Ekapol Chantawong, ο προπονητής των παιδιών, ο οποίος τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στους γονείς ότι θα φροντίζει όσο καλύτερα μπορεί τα παιδιά τους. Σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, ήταν φανερά αδύνατισμένος όταν βρέθηκε, καθώς αρνήθηκε να φάει από τις προμήθειες των παιδιών αλλά αντιθέτως τους έδινε και τις δικές του.

Η κατάσταση της υγείας των παιδιών

Τα οκτώ παιδιά που διασώθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες είναι σε καραντίνα σε Νοσοκομείο κοντά στο σπήλαιο, εκεί όπου μεταφέρθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν την πρώτη ημέρα τους επετράπη σήμερα να δουν μέσα από τζάμι, τους γονείς τους που βρίσκονταν σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο.

Οι γιατροί δεν επιτρέπουν την συνάντηση με τους γονείς καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εξετάσεις.

Εκτιμούν ότι σε 24 έως 48 ώρες θα γνωρίζουν εάν τα παιδιά έχουν προσβληθεί από κάποια επικίνδυνη, μολυσματική ασθένεια. Μέχρι στιγμής η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία αν και 2 παιδιά έχουν χαμηλό πυρετό και ελαφριά μόλυνση στους πνεύμονες.

Στην ομάδα των τεσσάρων παιδιών, οι γιατροί επέτρεψαν να φάνε ό,τι ζήτησαν όπως ψωμί και σοκολάτα.

Οι Ταϊλανδοί γιατροί ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές δεν θα επωφεληθούν από την πρόσκληση που τους απηύθυνε η FIFA να πάνε στη Ρωσία για να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό του Μουντιάλ, στις 15 Ιουλίου, γιατί θα παραμείνουν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσαν σήμερα .

“Δεν μπορούν να πάνε, θα πρέπει να μείνουν προς το παρόν στο νοσοκομείο”, είπε ο Τονγκτσάι Λερτβιλαϊραταναπόνγκ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αντικείμενο την κατάσταση της υγείας των παιδιών.

“Μάλλον θα το δουν από την τηλεόραση”, πρόσθεσε μιλώντας σε πλήθος δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο του Τσιανγκ Ράι.

“Θα αναζητήσουμε μια άλλη ευκαιρία για να προσκαλέσουμε τα αγόρια σε κάποιο άλλο γεγονός” απάντησε η FIFA εκφράζοντας ταυτόχρονα τη “μεγάλη χαρά” της για τη διάσωση και τη “βαθύτατη ευγνωμοσύνη της σε όλους τους εμπλεκόμενους στις επιχειρήσεις διάσωσης που, δυστυχώς, στοίχισαν τη ζωή ενός δύτη”.

Το χρονικό της διάσωσης των “Αγριόχοιρων”

Σάββατο, 23 Ιουνίου: Μια μητέρα σημαίνει συναγερμό, καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των αγοριών, ποδήλατα και παπούτσια, βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοσο του σπηλαίου. Ξεκινούν οι έρευνες που όμως διακόπτονται γρήγορα αφού πέφτει το σκοτάδι.

Ημέρα 1 – Κυριακή, 24 Ιουνίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η στάθμη του νερού στη σπηλιά ανεβαίνει απότομα. Κινητοποιούνται δύτες.

Ημέρα 2 – Δευτέρα, 25 Ιουνίου: Οι διασώστες φτάνουν στην πρώτη μεγάλη “αίθουσα” μέσα στο σπήλαιο.

Ημέρα 3 – Τρίτη, 26 Ιουνίου: Ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα ζητά “να κινητοποιηθούν οι πάντες” για να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται πλέον από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δύτες. Το νερό φτάνει, σε ορισμένα σημεία, τα πέντε μέτρα, μολονότι γίνεται συνεχώς απάντληση.

Ημέρα 4 – Τετάρτη, 27 Ιουνίου: Πλημμυρίζει άλλη μια ζώνη του υπόγειου δικτύου. Το βράδυ φτάνουν στην περιοχή Βρετανοί δύτες για να βοηθήσουν.

Ημέρα 5 – Πέμπτη, 28 Ιουνίου: Άφιξη πολλών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών και άλλων ξένων ειδικών.

Ημέρα 6 – Παρασκευή, 29 Ιουνίου: Ξαναρχίζουν οι έρευνες που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Οι διασώστες αναζητούν μια νέα δίοδο πρόσβασης και τοποθετούν στον δρόμο τους κουτιά με είδη πρώτης ανάγκης – τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα.

Ημέρα 7 – Σάββατο 30 Ιουνίου: Οι δύτες δίνουν τη μάχη τους στα λασπόνερα, με μηδενική ορατότητα. Η βροχή επιτέλους σταματά.

Ημέρα 8 – Κυριακή, 1η Ιουλίου: Οι διασώστες καταφέρνουν να οργανώσουν μια προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις τους μέσα στη σπηλιά, σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την είσοδό της.

Ημέρα 9 – Δευτέρα, 2 Ιουλίου: Οι δύτες προχωρούν, υπολογίζουν ότι απέχουν μόλις 600 μέτρα από το σημείο όπου υποθέτουν ότι θα βρίσκονται τα παιδιά. Το ίδιο βράδυ, τα εντοπίζουν ζωντανά δυο Βρετανοί δύτες και δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο.

Ημέρα 10 – Τρίτη, 3 Ιουλίου: Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται στο σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής της. Τα εξετάζουν γιατροί για να δουν αν είναι σε κατάσταση για να καταδυθούν. Η απάντληση συνεχίζεται αδιάκοπα για να πέσει όσο είναι δυνατόν η στάθμη του νερού και να καταστεί ευκολότερη η επιχείρηση διάσωσης.

Ημέρα 11 – Τετάρτη, 4 Ιουλίου: Δίνεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι “καλά στην υγεία τους”.

Ημέρα 12 – Πέμπτη 5 Ιουλίου: Η απάντληση συνεχίζεται και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ημέρα 13 – Παρασκευή, 6 Ιουλίου: Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του, λόγω έλλειψης οξυγόνου, επιστρέφοντας στην είσοδο αφού εφοδίασε τα παιδιά. Αναζητούνται άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό τους.

Ημέρα 14 – Σάββατο, 7 Ιουλίου: “Ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς” – Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.

Ημέρα 15 – Κυριακή, 8 Ιουλίου: Τα τέσσερα πρώτα παιδιά βγαίνουν σώα και ασφαλή από τη σπηλιά. το καθένα συνοδεύεται από δύο έμπειρους δύτες.

Ημέρα 16 – Δευτέρα, 9 Ιουλίου: Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται.

Ημέρα 17 – Τρίτη 10 Ιουλίου: Επιτυχής έξοδος και των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος