Στην πιο επικίνδυνη φάση η ρωσο-ουκρανική κρίση – Εκρήξεις σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Στην πιο επικίνδυνη φάση έχει μπει η ρωσο-ουκρανική κρίση, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Ο ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ κάλεσε σε γενική κινητοποίηση, ενώ ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Λουγκάνσκ, αλλά και βόρεια του Ντονέτσκ. Και ενώ οι άμαχοι απομακρύνονται προς τη Ρωσία ήδη ένας Ουκρανός στρατιώτης έπεσε νεκρός. Σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιάννης Σουλιώτης, από τα περίχωρα της Μαριούπολης, από τις 4 τα ξημερώματα και για τις επόμενες δυο ώρες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί και σφοδρές συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής  Ρωσίας – Ουκρανίας. Κάτοικοι από τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο σημείο της ανάφλεξης ανέφεραν ότι στη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να κατευθυνθούν στα υπόγεια των σπιτιών τους προκειμένου να προστατευτούν από τις βόμβες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί ο ουκρανικός στρατός υπήρξαν 19 επιθέσεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών προς θέσεις που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός στο Ντονέτσκ, στο Λουγκάνσκ και στον τομέα της Μαριούπολης κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα κι ένας στρατιώτης.

Στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο το Κίεβο αρνήθηκε την πρόταση που διατύπωσαν χθες το βράδυ οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές για απευθείας συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση ενώ σήμερα το πρωί τα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι με ένα κλιμάκιο βουλευτών του κόμματός του αναμένεται να επισκεφθεί τα χωριά που επλήγησαν τα ξημερώματα από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις.

Στο μεταξύ ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Nτένις Πουσίλιν, κήρυξε γενική επιστράτευση.

«Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα διάταγμα γενικής κινητοποίησης. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους άνδρες της Δημοκρατίας που μπορούν να κρατήσουν όπλα στα χέρια τους, να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους, τα παιδιά, τις γυναίκες, τις μητέρες τους».

Ανάλογο διάταγμα υπέγραψε και ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, απαγορεύοντας σε ενήλικες άνδρες να φύγουν από την περιοχή.

Όσο περνούν οι ώρες η κατάσταση στις δύο περιοχές επιδεινώνεται. Σφοδρές εκρήξεις και πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων ακούστηκαν σε πολλά σημεία.

Με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν μέσα στην πόλη του Ντονιέτσκ οι ηγέτες των δύο επαρχιών διέταξαν την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία.

Ρωσόφωνοι άμαχοι από τις δύο επαρχίες έχουν ήδη φτάσει στο Ροστόφ της Ρωσίας με τη ρωσική κυβέρνηση να φροντίζει να τους δοθεί κατάλυμα και ένα χρηματικό ποσό.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις κατηγορούν τους ρωσόφωνους αυτονομιστές για πολυάριθμες επιθέσεις και παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που προβλέπει η συμφωνία του Μίνσκ, ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Ευρώπη οι παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές συνολικά από την Πέμπτη ανέρχονται σε εκατοντάδες. Οι αυτονομιστές από την πλευρά τους κατηγορούν το Κίεβο ότι προσπαθεί να πάρει πίσω τις δύο αυτόνομες περιοχές με τη βία.

Σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι το 50% των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται γύρω από την Ουκρανία έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

«Από αυτή τη στιγμή, είμαι πεπεισμένος ότι έχει πάρει την απόφαση. Τις επόμενες ημέρες, πιστεύουμε ότι θα στοχεύσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, διατηρεί την αισιοδοξία του.

Όπως δήλωσε «γυρνώντας χθες από τη Μόσχα, έφερα μαζί μου την ευθεία τοποθέτηση του συναδέλφου μου, κου Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία. Και νομίζω ότι θα ήθελα να κρατήσω αυτήν την ευθεία τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς, διότι οτιδήποτε συνιστά άλλη αντιμετώπιση θα δημιουργήσει ένα τεράστιο χάος».

Και ενώ δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι 190.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός πολέμου στα σύνορα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβλεψαν μαζί με τον πρόεδρο της  Λευκορωσίας Λουκασένκο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Στην πιο επικίνδυνη φάση η ρωσο-ουκρανική κρίση – Εκρήξεις σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ
AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Αχιλλέα Πατσούκα, σε μια κίνηση η οποία μαρτυρά πως η Ρωσία και η Λευκορωσία αποτελούν μια ενιαία στρατιωτική δύναμη στρατιωτικά, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο παρακολούθησαν στρατιωτική άσκηση, με τον Ντμίτρι Πεσκποφ να δηλώνει πως οι κοινές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν αλλά και πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν σχεδιάζει να κάνει κάποια δήλωση για αυτή.

Στην πιο επικίνδυνη φάση η ρωσο-ουκρανική κρίση – Εκρήξεις σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την αναζωπύρωση της έντασης στο Ντονμπάς, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική με το Γάλλο ομόλογο του Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εστίασε στο ότι μια από τις βασικές αιτίες για την κλιμάκωση της έντασης, αποτελεί η έλλειψη προόδου στην επίλυση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης λόγω της πεισματικής απροθυμίας των αρχών του Κιέβου να συμμορφωθούν πλήρως με τις απαιτήσεις των συμφωνιών του Μινσκ, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου διαλόγου με τους εκπροσώπους του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καθορίζοντας το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς στο σύνταγμα εντός της Ουκρανίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ακόμα ότι το Κίεβο, αρνείται προκλητικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της δέσμης μέτρων του Μινσκ, συγκροτεί στρατιωτικές δυνάμεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, και συνεχίζει τις ένοπλες προκλήσεις. Στο μεταξύ η κατάσταση στο πεδίο των συγκρούσεων είναι πολύ σοβαρή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και δεύτερη οβίδα έπεσε στο Ροστόφ, πόλη υποδοχής των προσφύγων.

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή στη Μαριούπολη: Γιάννης Σουλιώτης, Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας – Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Σχετικά Άρθρα: Κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας – Εκρήξεις στο Λουγκάνσκ

Τζο Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος