Ουκρανία: Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο βόρειο τμήμα της πόλης Ντονέτσκ

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters.Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από την πλευρά των αυτονομιστών ή από το Κίεβο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Αχιλλέας Πατσούκας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη ιδίως μετά την πληροφορία πως χτυπήθηκε με οβίδα η περιοχή του Ροστόφ, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές Στο μεταξύ σύμφωνα με τον στρατό του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ η χθεσινή νύχτα υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη, με τον ουκρανικό στρατό, όπως υποστηρίζουν, να προχωράει σε πολλές επιθέσεις εναντίον τους.

Η Μόσχα που επιμένει πως δεν σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία, αποδίδει την επανέναρξη των επιθέσεων σε βάρος των Ρώσων πολιτών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην πρόθεση της Δύσης να συνεχίσει να υποθάλπει τη γενοκτονία που γίνεται σε βάρος τους, αλλά και την απροθυμία να συζητήσει τη ρωσική αντιπρόταση για τις εγγυήσεις ασφάλειας. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν ρωσικές πηγές, η επίθεση του ουκρανικού στρατού συνέπεσε χρονικά με την απάντηση της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον για τις εγγυήσεις ασφάλειας.

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως στο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, δεν υπήρξε η π[παραμικρή αναφορά για τη μοίρα των πολιτών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Γενική κινητοποίηση» κήρυξε ο επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών στo Ντανιέτσκ

Στην πιο επικίνδυνη φάση έχει μπει η ρωσο-ουκρανική κρίση, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ κάλεσε σε γενική κινητοποίηση, ενώ αργά χθες το βράδυ δύο ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Λουγκάνσκ. Η πρώτη έκρηξη μάλιστα έγινε κοντά στον αγωγό πετρελαίου, που προμηθεύει χώρες της Ευρώπης με ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Οι ηγέτες των δύο επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν διατάξει την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία και τους άντρες να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Ρωσόφωνοι άμαχοι από τις δύο επαρχίες έχουν ήδη φτάσει στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι το 50% των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται γύρω από την Ουκρανία έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στο Κίεβο. Δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι 190.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός πολέμου στα σύνορα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται σήμερα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αύριο θα μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου, με τη Δύση να εκτιμά ότι η Μόσχα μπορεί ακόμα και τώρα να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν ότι κατέγραψαν 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη. Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.

Πηγές:  ΕΡΤ1 Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία: 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Λουγκάνσκ – 10.000 θα φύγουν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές

Κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας – Εκρήξεις στο Λουγκάνσκ

Τζο Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος