Δεκάδες ποδοπατήθηκαν στην κηδεία του Σουλεϊμανί-“Σενάρια εκδίκησης” από το Ιραν (video)

Στην πόλη Κερμάν  γενέτειρα  του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, μεταφέρθηκε οδικώς η σορός  του πρώην διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση από τον συνωστισμό 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.  

Η ταφή του Σουλεϊμανί που επρόκειτο να γίνει στην Κερμάν, αναβλήθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος με τα δεκάδες θύματα.

Η Κερμάν βρίσκεται στα (νοτιοδυτικά). Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση πλάνα που εικονίζουν χιλιάδες ανθρώπους, πολλούς στα μαύρα, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης  για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ατύπως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

Το τρέχον εικοσιτετράωρο έχει κηρυχθεί αργία στην Κερμάν, προκειμένου περισσότεροι πολίτες της να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποστράτηγο, εξαιρετικά δημοφιλή στο Ιράν, τον οποίο οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν «μάρτυρα».

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν για να τιμήσουν τον αξιωματικό, συμπεριλαμβανομένου του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της χώρας, που έμοιαζε να μη μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά του πάνω από το φέρετρο του στρατιωτικού που είχε καλυφθεί με το ιρανικό εθνικό σύμβολο.

«Ο μάρτυρας Κασέμ Σουλεϊμανί είναι πιο ισχυρός και ζωντανός τώρα που πέθανε» και «πιο επικίνδυνος για τον εχθρό», διαβεβαίωσε το συγκεντρωμένο πλήθος ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί μπροστά από το φέρετρο του στρατηγού και του δεξιού του χεριού, του ταξίαρχος Χοσεΐν Πουρτζαφαρί που ήταν εκτεθειμένα ανάμεσα σε στεφάνια στην πλατεία Αζαντί της Κερμάν.

Η διαδικασία «εκδίωξης των ΗΠΑ από την περιοχή έχει ξεκινήσει», δήλωσε στους συγκεντρωμένους  ο στρατηγός Σαλαμί, διοικητής πλέον των Φρουρών της Επανάστασης.

Μετά την αμερικανική επιχείρηση την Παρασκευή  στην οποία σκοτώθηκε ο υποστράτηγος – που ήταν βετεράνος του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), θεωρείτο πως συγκαταλεγόταν στα πιο λαμπρά στρατιωτικά μυαλά της γενιάς του και διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο και αλλού στη Μέση Ανατολή – η Τεχεράνη ορκίστηκε να πάρει «εκδίκηση».

Σενάρια εκδίκησης

Το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε σήμερα εκτάκτως νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζει “τρομοκρατική οργάνωση” το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ιράν εξετάζει 13 «σενάρια εκδίκησης» ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ το ιρανικό κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό των Φρουρών της Επανάστασης μέχρι το τέλος του Περσικού Έτους, στις 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αλί Λαριτζανί.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ανώτεροι διοικητές του ιρανικού στρατού έχουν προειδοποιήσει ότι τα αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί θα είναι αναλογικά και θα έρθουν τη στιγμή και στο μέρος που θα επιλέξει η Τεχεράνη.

Τις απειλές στην Τεχεράνη για σκληρά και ενδεχομένως δυσανάλογα πλήγματα σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ενώ απείλησε με κυρώσεις και το Ιράκ εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει το ψήφισμα της Βουλής και ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Δεκάδες Ιρανοί πολίτες ή πολίτες που είχαν και την ιρανική και την αμερικανική υπηκοότητα κατήγγειλαν την Δευτέρα ότι τους σταμάτησαν στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και τους ανέκριναν επί ώρες. Σε πολλούς εξ αυτών απαγορεύθηκε η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας τελωνείων και συνόρων (CBP) διέψευσαν ωστόσο τις καταγγελίες αυτές και απέδωσαν τις καθυστερήσεις στην αυξημένη κίνηση λόγω των γιορτών και στην έλλειψη προσωπικού. Διέψευσαν επίσης ότι δόθηκε εντολή στην υπηρεσία να απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε Αμερικανούς που έχουν και ιρανική υπηκοότητα.

Την πλήρη υποστήριξή του στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε το ΝΑΤΟ, ενώ ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Τεχεράνης να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις της, που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο και Μόσχα, ζητούν τη διάσωση της συμφωνίας, ενώ η Κομισιόν έχει καλέσει τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας για διαβουλεύσεις.

Αποχώρηση δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ

Στο μεταξύ, το Ιράκ αξιώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Σουλεϊμανί, προκειμένου να μην κυριαρχήσει «ο νόμος της ζούγκλας» στις διεθνείς σχέσεις.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα την αποχώρηση μέρους των στρατιωτών τους, που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ για αποστολές εκπαίδευσης, και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία και το Κουβέιτ εξαιτίας των εντάσεων στην περιοχή.

Το γερμανικό απόσπασμα, που περιλαμβάνει περίπου τριάντα στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Βαγδάτη και στο Τάτζι, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, θα «μειωθεί προσωρινά» και στρατιώτες θα μεταφερθούν στο γειτονικό Κουβέιτ και στην Ιορδανία.

Η Γαλλία δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, δήλωσε κυβερνητική πηγή. Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.

Αντίθετα, το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ “διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η οποία θα του επέτρεπε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μιλώντας στους δημοσιογράφους διέψευσε ότι ο αμερικανικός στρατός έστειλε επιστολή σε Ιρακινούς αξιωματούχους με την οποία τους ενημέρωνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μετακινηθούν ενόψει των προετοιμασιών για την αποχώρηση τους από τη χώρα.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι η επιστολή «ήταν ένα κακοδιατυπωμένο» προσχέδιο που είχε στόχο απλώς να υπογραμμίσει την αυξημένη κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ διέθεταν μέχρι πρότινος 5.200 στρατιώτες στο Ιράκ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πολλές εκατοντάδες ακόμη αναπτύχθηκαν για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση της χώρας «να τερματίσει την παρουσία των ξένων στρατιωτών».

Όμως το ψήφισμα του κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε από τους 168 βουλευτές που ήταν παρόντες, σε σύνολο 329, δεν είναι δεσμευτικό και η ιρακινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει συνέχεια.

Ο Έσπερ αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ψηφοφορίας αυτής επισημαίνοντας ότι οι “Ιρακινοί δεν θέλουν να φύγουμε”  για να προσθέσει με έμφαση ότι  «Κανένας από τους Κούρδους δεν συμμετείχε, σχεδόν όλοι οι σουνίτες δεν συμμετείχαν και πολλοί Σιίτες συμμετείχαν έπειτα από απειλές» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

“Η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν είναι νεκρή” λέει η Τεχεράνη

Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις δεν έχει καταρρεύσει παρά την απόφαση της Τεχεράνης να αποδεσμευθεί από τους περιορισμούς που θέτει η συνθήκη για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του, αν και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για τα πυρηνικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Παγκόσμια ανησυχία για την επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος