“Σαρώνει” η πανδημία την υφήλιο – Δραματική αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Στην Ιταλία, μεγάλη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό θυμάτων αλλά και κρουσμάτων με τη χώρα να θρηνεί 580 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Επίσης διαγνώστηκαν θετικοί πάνω από 35.000 άνθρωποι Το πρόβλημα στα νοσοκομεία  από το Τορίνο στο βορά έως τη Νάπολη στο Νότο, είναι τεράστιο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας γυναίκας 78 ετών που περίμενε 26 ώρες ασθενοφόρο.
Στις ιταλικές ΜΕΘ νοσηλεύονται 2.971 ασθενείς, ενώ κάθε εκατό τεστ, 16,1 πολίτες προέκυψαν θετικοί.

Τα νέα αυτά στοιχεία αναμένεται να ωθήσουν την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας, όπως ζητούν ιταλοί γιατροί και νοσηλευτές.

Στην Γαλλία, 472 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, από επιπλοκές της Covid-19, αριθμός ελαφρώς μειωμένος  σε σχέση με μια μέρα νωρίτερα, ενώ πάνω από 30.000 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με covid-19.

“Σαρώνει” η πανδημία την υφήλιο – Δραματική αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη σχετικά με την κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 στη χώρα, η οποία βρίσκεται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες για δεύτερη φορά σε lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού.

Ενόψει των Χριστουγέννων, πάντως οι αρχές στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι οι φοιτητές θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μέρες το Δεκέμβριο για να ταξιδέψουν στο σπίτι τους για τις γιορτές. Η έξοδός τους από τα πανεπιστήμια θα γίνει κλιμακωτά και όλοι θα πρέπει να έχουν πριν υποβληθεί στο τεστ για τον κορονοϊό.

ΗΠΑ: Πάνω από 100.000 ημερήσια κρούσματα για 7η μέρα

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές αρχές καταγράφουν πάνω από 100.000 ημερήσια κρούσματα για έβδομη συνεχόμενη μέρα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Καλιφόρνια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη με τους ασθενείς που απαιτούν νοσηλεία να αυξάνονται πάνω από 30% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ με το ίδιο ποσοστό αυξάνονται και οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου, που πρόσφατα ξεπέρασε το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού, είναι αυτή που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς, με περίπου 240.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19. Παρότι οι θάνατοι απέχουν ακόμη από τα επίπεδα της άνοιξης σε ημερήσια βάση, οι ΗΠΑ θρήνησαν άλλους 1.500 και πλέον νεκρούς μέσα σε μια μέρα.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας σε αδρές γραμμές το πρόγραμμά του για τον αγώνα εναντίον της πανδημίας, που χαρακτηρίζει πρώτη προτεραιότητα της θητείας του. Δημοσιοποίησε τα ονόματα των μελών του κλιμακίου στο οποίο ανέθεσε να εργαστεί πάνω στο ζήτημα αυτό, καταρτίζοντας αρχικά το σχέδιο που θα θέσει σε εφαρμογή όταν αναλάβει την εξουσία, την 20ή Ιανουαρίου 2021.

Η Τσεχία κατέγραψε χθες 9.016 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός μειωμένος σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως προκύπτει από σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης 249 νέους θανάτους. Συνολικά 5.323 άνθρωποι έχουν πεθάνει αφού διαγνώστηκαν θετικοί στην COVID-19.

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 432 νέους θανάτους από covid-19, αριθμό-ρεκόρ, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό των νεκρών σε 31.593.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης 19.851 νέα κρούσματα του κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 4.477 στην πρωτεύουσα Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.836.960.

Η Ισπανία ανακοίνωσε  περισσότερους από 400 θανάτους από Covid-19, ο υψηλότερος αριθμός του δεύτερου κύματος μέχρι τώρα, ωστόσο η πανδημία έχει μπει στη φάση της «σταθεροποίησης», εκτιμά ο επικεφαλής επιδημιολόγος της κυβέρνησης, Φερνάντο Σιμόν.

Με τους 411 νέους θανάτους, τα θύματα ανέρχονται πλέον σε 39.756.

«Είναι πιθανό (ο αριθμός των θανάτων) να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες», όμως «βλέπουμε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μολύνσεων, εξήγησε ο Σιμόν, που είναι διευθυντής του κέντρου επειγουσών υγειονομικών καταστάσεων στο υπουργείο Υγείας.

Η Ισπανία έχει καταγράψει περίπου 1,4 εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς στην Ευρώπη.

Βρετανία: 532 επιπλέον θάνατοι , ο υψηλότερος αριθμός μετά τον Μάιο

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν  ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 532 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών από τότε που διαγνώστηκαν με τον κορονοϊό, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων μετά τον Μάιο.

Πρόκειται για μια απότομη αύξηση από τους 194 θανάτους που καταγράφηκαν χθες, ωστόσο ενδέχεται να αποτελεί μια καθυστερημένη αναφορά θανάτων από το Σαββατοκύριακο.

Στις 12 Μαΐου είχαν καταγραφεί 614 θάνατοι μέσα σε μια μέρα.

Παράλληλα 20.412 άνθρωποι διαγνώστηκαν με την νόσο τις τελευταίες 24 ώρες, μια ελαφριά πτώση από τα 21.350 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Γερμανία: 18.487 νέα κρούσματα κορονοϊού

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18.487 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 705.687 συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, άλλοι 261 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 11.767 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βραζιλία– κορονοϊός: Υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της πανδημίας ο Μπολσονάρου

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υποβάθμισε για μία ακόμη φορά τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι στη χώρα του

“Σήμερα συζητάμε μόνο για την πανδημία, πρέπει να σταματήσει αυτό. Λυπάμαι για τους νεκρούς, λυπάμαι. Αλλά μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε, όλος ο κόσμος εδώ θα πεθάνει. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτό, να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα”. δήλωσε ο Μπολσονάρου στη διάρκεια ομιλίας του για τον τουρισμό από την έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βραζιλία από covid-19, ενώ περίπου 5,6 εκατομμύρια μολύνθηκαν, ένας αριθμός ο οποίος στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος