Σ. Σέρμπος στην ΕΡΤ: Η Ρωσία θα προτιμούσε, έστω και την ύστατη στιγμή, το Κίεβο να προχωρήσει σε συμβιβασμούς

Ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Σέρμπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. «Θυμίζω για να δούμε πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα αύριο στη ρωσική Δούμα, τη ρωσική Βουλή, έχουμε δυο σχέδια ψηφισμάτων τα οποία θα περιλαμβάνουν πρόταση για ανεξαρτησία των περιοχών Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ. Τα λέω όλα αυτά γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανές αφορμές προκειμένου ο ρωσικός στρατός να διαφυλάξει τα συμφέροντα εκεί. Το βέβαιο είναι ότι η Ρωσία θα προτιμούσε έστω και την ύστατη στιγμή το Κίεβο να προχωρήσει σε κάποιους συμβιβασμούς έναντι της Μόσχας. Αυτό θα αφορά το ΝΑΤΟ και δεύτερον συμβιβασμούς στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Αν αυτό αποτύχει νομίζω η Ρωσία έχει αποφασίσει ν πάρει κάτι από το τραπέζι. Επιχειρησιακά επίσης πρέπει να εξετάσουμε μια παράμετρο ότι από το τέλος της εβδομάδας οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες. Άρα αυτό σημαίνει πρακτικά είτε ήδη έχουν εντολές είτε εντός των επομένων ημερών θα πάρουν εντολή yes or no, ναι ή όχι, ναι προχωράμε όχι αποχωρούμε».

Στην ερώτηση της Ανδριάνας Παρασκευοπούλου αν γίνει πόλεμος τι είδους θα ήταν ο κ. Σέρμπος απάντησε ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις για σειρά λόγων, ειδικά από τη Ρωσία, θα θέλουν να εκτελεστούν στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος