Ρωσία, Τουρκία και Ιράν στο Σότσι για την ειρήνη στη Συρία

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στη Ρωσία για την πρώτη από μια σειρά διεθνών συναντήσεων με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας ειρήνευσης στη Συρία.

Ευνοϊκή χρονική συγκυρία η πλεονεκτική θέση που βρίσκεται  ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ απέναντι στους αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος.

Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένος για τις 28 Νοεμβρίου στη Γενεύη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Χασάν Ροχανί στη θερινή του κατοικία στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Πούτιν είχε ζητήσει στα μέσα Νοεμβρίου «να αυξηθούν οι προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση» της Συρίας.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν η κάθε μία τα δικά της συμφέροντα στη Συρία. Είναι προφανές ότι έχουν και διαφωνίες και συναντώνται για να μπορέσουν να τις αμβλύνουν.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη, που είναι σύμμαχοι της Δαμασκού, και η Άγκυρα, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, έχουν καλέσει επτά φορές φέτος σε διαπραγματεύσεις το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν «ζώνες αποκλιμάκωσης» στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς, στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό καθώς και στη νότια Συρία.

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου και πλέον η Μόσχα επιζητεί η συζητήσεις να στραφούν στο πολιτικό σκέλος.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζει ότι η σύνοδος του Σότσι έχει στόχο πρώτα απ’ όλα «να βοηθήσει να ξεκινήσουν και πάλι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον Τιμούρ Αχμέτοφ, ειδικό του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων προς το παρόν είναι πιο σημαντικό για την Τουρκία να εξακολουθήσει να έχει φωνή στις μελλοντικές πολιτικές διαπραγματεύσεις από το να δει τον Άσαντ να αποχωρεί από την εξουσία.

Ο Αχμέτοφ εκτιμά επίσης ότι η σύνοδος του Σότσι αναμένεται να προσφέρει την ευκαιρία στην Άγκυρα «να προσπαθήσει να αποτρέψει τη Ρωσία από το να στηρίξει διπλωματικά τους Κούρδους», οι πολιτοφυλακές των οποίων ελέγχουν μέρος της βόρειας Συρίας.

Εν αναμονή βρίσκονται οι διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης συναντώνται από αύριο στο Ριάντ, έπειτα από πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας. Αντιμετωπίζουν  με  επιφυλακτικότητα τη τριμερή στο Σότσι.  Στόχος τους είναι να αποκτήσουν κοινή θέση ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στη σύνταξη του νέου συντάγματος της Συρίας και τη διεξαγωγή εκλογών.

Για το μέλος του εθνικού συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Χάντι αλ Μπάχρα η σύνοδος του Σότσι «πριν οποιαδήποτε συμφωνία στη Γενεύη παραβιάζει το πνεύμα» της διαδικασίας που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος