Ποιες χώρες θα ανοσοποιήσουν γρηγορότερα τους πολίτες τους

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Όλοι ελπίζουν ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει σύντομα, ωστόσο σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εταιρείας ιατρικών αναλύσεων στοιχείων Airfinity Ltd αυτή θα γίνει σταδιακά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 με καθοριστικότερο παράγοντα την διαθεσιμότητα των εμβολίων και την ταχύτητα των εμβολιασμών για την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Η Airfinity αξιοποιώντας διάφορα στοιχεία μελέτησε πόσο γρήγορα τα έθνη θα είναι σε θέση να επαναφέρουν τις κοινωνίες του στο φυσιολογικό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακάμψουν πρώτες πιθανότατα έως και τον Απρίλιο του 2021 παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής υπολείπονται σημαντικά στην δέσμευση ποσοτήτων εμβολίων. Ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία αναμένεται επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να ανακάμψουν το επόμενο έτος, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα. Οι χώρες της Νότιας Αμερικής αναμένεται να ανακάμψουν τον Μάρτιο του 2022, μπροστά από την Ιαπωνία η οποία θα πετύχει την ανοσοποίηση το Μάρτιο ή Απρίλιο του ίδιου έτους. Οι χώρες με μεγάλο πληθυσμό θα έχουν αργή ανάκαμψη, σύμφωνα με την Airfinity, με την Κίνα να αναμένεται να επανέλθει στο φυσιολογικό τον Οκτώβριο του 2022 και την Ινδία τον Φεβρουάριο του 2023.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να αναπτύξουν ανοσία στον κορονοϊό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αυτό θα εξαρτηθεί σύμφωνα με τους μελετητές και από το εάν τα εμβόλια μπορούν να παραχθούν μαζικά, έχουν παραγγελθεί σε επαρκείς ποσότητες και πόσο γρήγορα θα μεταφερθούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που εξέτασε περισσότερες από 80 συμφωνίες μεταξύ των κατασκευαστών εμβολίων και χωρών σε όλο τον κόσμο ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία βρίσκονται στην πρώτη τριάδα χωρών με τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις εμβολίων που θα καλύψουν τους πληθυσμούς τους πολλές φορές. Οι ΗΠΑ στην ίδια λίστα παραγγελιών κατατάσσονται στην 32η θέση πολύ πίσω από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενώθηκαν μαζί για να προ-παραγγείλουν εμβόλια σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ η Χιλή και η Ιαπωνία βρίσκονται στην 31η και 33η θέση, αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα ο Καναδάς με τις παραγγελίες εμβολίων επιτυγχάνει κάλυψη σε ποσοστό 410% επι του πληθυσμού του, η Μεγάλη Βρετανία 295%,η Αυστραλία 230%, η Ε.Ε 174% και οι ΗΠΑ 154%. Μεταξύ των χωρών με την μικρότερη κάλυψη εμβολίων αναλογικά με τον πληθυσμό βρίσκονται η Ρωσία με μόλις 55%, η Αίγυπτος με 61%, η Βραζιλία με 69% και η Ινδία με 85%.

Οι εμβολιασμοί κατά του ιού του κορονοϊού ξεκίνησαν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη, ενώ οι αμερικανικές αρχές μετά την έγκριση που δόθηκε από την αρμόδια αρχή ξεκινούν από την Δευτέρα τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα η έναρξη εμβολιασμών στην ΕΕ αναμένεται ίσως και πριν το τέλος του 2020 ή τον Ιανουάριο του 2021 καθώς αναμένεται η έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος