Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ντιάμπ (video)

Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου. Ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, από το οποίο ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να συγκροτηθεί νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Χ. Ντιάμπ είπε ότι κάνει ένα βήμα πίσω για να σταθεί δίπλα στο λαό και να παλέψει στο πλευρό του για την αλλαγή.

Κατηγόρησε διεφθαρμένους πολιτικούς προηγούμενων κυβερνήσεων για τον “σεισμό” που έχει πλήξει τον Λίβανο. “Αυτοί θα έπρεπε να ντρέπονται γιατί η διαφθορά τους οδήγησε σε αυτή την καταστροφή”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της Βηρυτού τα τελευταία 7 χρόνια.

Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ντιάμπ (video)
EPA/WAEL HAMZEH

Η απόφαση για την παραίτηση σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου ελήφθη υπό την πίεση διαδοχικών παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών, την ώρα που ξεχειλίζει το κύμα οργής των Λιβανέζων, με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο και κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ντιάμπ (video)
AP Photo/Hassan Ammar

Μετά την απίστευτη τραγωδία στη Βηρυτό, παραμένουν αγνοούμενοι περισσότεροι από 400 άνθρωποι, ενώ πάνω από 30.000 είναι οι άστεγοι, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αρχών, η πρωτεύουσα του Λιβάνου μετρά 220 νεκρούς, 7.000 τραυματίες, εκ των οποίων οι 120 σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 110.

Πηγές: ΕΡΤ, The Associated Press

Αποστολή: Μ. Κωνσταντινίδης

Σχετική είδηση:

Βοήθεια 250 εκατ.€ στον Λίβανο – Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος