Βοήθεια 250 εκατ.€ στον Λίβανο-Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα (video)

Στο Λίβανο συνεχίστηκαν την Κυριακή, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία, στον απόηχο της καταστροφικής πολύνεκρης έκρηξης που οδήγησε σε απόγνωση τους κατοίκους της Βηρυτού και στις παραιτήσεις της υπουργού Επικοινωνίας και του υπουργού Περιβάλλοντος καθώς και εννέα βουλευτών.Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη Δευτέρα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ έχουν παραιτηθεί τρεις υπουργοί.

Την ίδια ώρα σε τηλεδιάσκεψη δωρητών με πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας και του ΟΗΕ, που μετείχε και ο Πρωθυπουργός, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την άμεση κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών της χώρας. Η βοήθεια δίνεται υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι ανάγκες του λαού. Ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις για την ανάταξη της χώρας κάνουν λόγο για 15 δισ. δολάρια.

«Σε αυτήν τη φρικτή περίοδο, ο Λίβανος δεν είναι μόνος», επισημαίνουν οι περίπου 30 αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και υπουργοί, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΟΗΕ και η Γαλλία για να βοηθήσουν τον Λίβανο.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η βοήθειά τους θα πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου, να συντονισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να παρασχεθεί απευθείας στον λαό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των χωρών- δωρητών, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.

Ο Πρωθυπουργός, στη διεθνή τηλεδιάσκεψη επανέλαβε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, καθώς και τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν Ελλάδα και Λίβανο. Εκτός από την ομάδα της ΕΜΑΚ που έσπευσε άμεσα στη Βηρυτό, απέπλευσε και το αρματαγωγό πλοίο «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει γιατρούς, νοσηλευτές και τέσσερις τόνους φαρμακευτικού υλικού.

Στην Βηρυτό τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από 400 ενώ πάνω από 30.000 είναι οι άστεγοι και κάποιοι επιστρέφουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους, επιλέγοντας το ως λύση. Οι Αρχές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για 220 θανάτους, 7.000 τραυματισμούς εκ των οποίων οι 120 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές  οι αγνοούμενοι έχουν φτάσει τους 110, όμως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περισσότερους από 400 αγνοούμενους.

Ο καθηγητής ανθρωπολογίας Νικόλας Κοσματόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ, περιγράφοντας με ανάγλυφο τρόπο τον Λίβανο, πριν αλλά και μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Πολλοί ξένοι εργάτες και οδηγοί φορτηγών αγνοούνται κι ενδέχεται να είναι ανάμεσα στα θύματα των εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες να αναγνωριστούν τα πτώματα, δήλωσε ο περιφερειάρχης της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε την ότι τουλάχιστον οι 45 από τους 158 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις εκρήξεις ήταν Σύροι.

Οι Σύροι αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των ξένων εργατών στον Λίβανο. Απασχολούνται κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της γεωργίας και των μεταφορών.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, Αποστολή Μ. Κωνσταντινίδης

Σχετική Είδηση: Η ΕΡΤ στη Βηρυτό: Νέες επεισοδιακές διαδηλώσεις – Στους 220 οι νεκροί από τις εκρήξεις (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος