Σκηνές χάους στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν υπόσχονται «νέο πλαίσιο διακυβέρνησης»

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπός τους, μετά την γρήγορη ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους μαχητές τους.

«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος. Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ.

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν το συντονισμό και την συνεργασία τους στο θέμα του Αφγανιστάν, με προτεραιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών.

Χαοτική η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη από τη βαρβαρότητα των Ταλιμπάν που αποκαλύπτεται καθημερινά, χωρίς καμία αμφιβολία για τον τρόπο που θα κυβερνήσουν το Αφγανιστάν. Εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια, καθώς η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κι ενώ δεν έχουν σχηματίσει κυβέρνηση, με την κατάσταση στη χώρα να παραμένει χαοτική, ξεκίνησαν τις εκτελέσεις πρώην αξιωματούχων, διαψεύδοντας τις δήθεν υποσχέσεις για αμνηστία. Γονατιστός, δεμένος, με μαντήλι στα μάτια και έναν υποτυπώδη χιτώνα εκτελέστηκε από καταιγισμό πυρών, που συνέιχσε να δέχεται αν και είχε ήδη εκπνεύσει, ο πρώην Διοικητής της Αστυνομίας Στρατηγός Χάτζι Μουλά Αχκαζάι.

Τραγικές οι εικόνες και από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες Αφγανούς να αναζητούν τρόπο διαφυγής. Απελπισμένοι άνθρωποι περιμένουν για ώρες, κρατώντας στα χέρια τα χαρτιά τους και τα φοβισμένα παιδιά τους, για μια πτήση που θα τους οδηγήσει μακριά από τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν τις εισόδους του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας, που αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και τους ξένους υπηκόους, οι οποίοι επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα. Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Όπως μεταδίδει το dpa, καταγράφονται επανειλημμένως ένοπλες συμπλοκές στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου. Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες και ο χρόνος δεν είναι προβλέψιμος. Σε ανακοινώσεις που ακούγονται από τα μεγάφωνα στη βόρεια είσοδο αναφέρεται πως η πύλη αυτή θα παραμείνει κλειστή για δύο ημέρες, αφηγήθηκε ο μάρτυρας στο dpa.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου, οι ΗΠΑ απομάκρυναν 2.500 Αμερικανούς από την Καμπούλ.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, μεταξύ των οποίων και 2.500 Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχει στην διάθεσή του «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

Η Ελβετία ανέβαλε μια πτήση τσάρτερ για το Ουζμπεκιστάν, με την οποία επρόκειτο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το γειτονικό Αφγανιστάν, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που επικαλέστηκε την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας, η οποία εμποδίζει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Η κατάσταση ασφαλείας περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπροστά από το αεροδρόμιο και ορισμένες φορές οι βίαιες συμπλοκές εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών (FDFA), σε μια ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν ανέπτυξε τρία ελικόπτερα Σινούκ για να απομακρυνθούν 169 Αμερικανοί που δεν ήταν σε θέση να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, από ξενοδοχείο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση -μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν- που ο αμερικανικός στρατός αξιοποίησε τη δυνατότητά του να κινηθεί εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου, για να βοηθήσει ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την επιχείρηση εκκένωσης ως μία από τις δυσκολότερες της ιστορίας και δεσμεύτηκε πως θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός πολίτης που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν.

Πηγές: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικό Άρθρο: Αφγανιστάν: Εκτελέσεις, διώξεις και ξυλοδαρμοί από τους Ταλιμπάν – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό αντιφρονούντων (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος